Глобальне потепління принесе нові сюрпризи: кліматологи б'ють на сполох

Нестача води, сухість і пожежі
Нестача води, сухість і пожежі

Уже зараз 2024 рік став роком катастрофічного глобального потепління. Три останні дні були найгарячішими в сучасній історії, і кожен місяць впродовж останніх 13 місяців побивав температурні рекорди. Люди помирають від спеки, ООН говорить про нову міжнародну кризу, і метеорологи попереджають, що 2024 рік буде найспекотнішим у віддаленому минулому. Про це повідомляє BBC.

Хоча наближається явище Ла-Нінья, глобальне потепління, що викликане діяльністю людини, все ж продовжується. Генсек ООН, Антоніу Гутерріш, заявив, що кліматична криза є спільною проблемою всього світу, не зважаючи на розколи через російську агресію та протистояння США з Китаєм.

Продуктивність праці знижується від екстремальних температур. Понад 2,5 мільярда людей, або 70% населення світу, страждають від спеки. Коли температура перевищує 34°C, продуктивність праці скорочується на половину. Економічні збитки також зростають, а ООН прогнозує, що до 2030 року вони досягнуть 2,4 трільйонів доларів.

Чекаємо на нові випробування

Гутерріш заявив, що екстремальні температури стають все більш поширеними, тривалими і небезпечними. Вони гальмують економіку, поглиблюють нерівність і призводять до людських жертв.

Температури протягом останніх 13 місяців б'ють всі попередні рекорди. За даними NASA та Коперникського центру Євросоюзу, кожен місяць виявився теплішим за будь-який попередній місяць усієї історії.

Останні 12 місяців температура перевищувала рівні середньодобових температур 1850-1900 років більш як на 1,5°C. Цей позначний пік був ціллю Паризької угоди зі зміни клімату, яку підписала майже вся світова спільнота. Прогнозується, що навіть якщо липень і наступні місяці виявляться холоднішими, 2024 рік все одно стане найспекотнішим в історії.

Упродовж останніх 10 років температурні рекорди перевершуються раз за разом. Наступні випробування неодмінно прийдуть в найближчі місяці та роки. Вчені та експерти попереджають про нові випробування і закликають до прийняття заходів для боротьби з кліматичною кризою.

Читайте також