Голова Євроради підсумував зустріч у Давосі щодо української формули миру

Європейський Союз підтримує мирний план України з 10 пунктами

Голова Європейської Ради Шарль Мішель підбив підсумки зустрічі стосовно української формули миру у Давосі.

В обговоренні формули миру України взяли участь приблизно 83 делегації. Зокрема, 18 партнерів з Азії та 12 з Африки. Серед учасників Глобального Півдня були представники з Бразилії та Південної Африки, повідомляє 24 Канал.

"Українська сторона представила результати робочих груп з низки пунктів мирного плану: пункт 6 про виведення російських військ і припинення бойових дій, пункт 7 про правосуддя, пункт 8 про захист навколишнього середовища, пункт 9 щодо запобігання ескалації, і пункт 10 про підтвердження закінчення війни. Також обговорювалися продовольча безпека та гуманітарні питання, зокрема викрадення українських дітей", - сказав Мішель.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Західні партнери висловили однозначну підтримку Україні та її мирних планів із закликом до Глобального Півдня чітко пояснити Росії важливість дотримання статуту ООН та його основних принципів в інтересах глобальної безпеки.

Мішель зауважив, що хоча південні партнери загалом висловили співчуття долі українців та їхнім стражданням, деякі усе ж підкреслили необхідність залучення до переговорів з Росією. Тоді Україна навела приклади минулого діалогу і міжнародних угод з Росією, які країна-агресорка порушила.

Він також розповів, що Україна запропонувала найближчим часом провести мирний саміт на рівні лідерів, спираючись на підготовчу роботу за останній рік.

"ЄС підтвердив свою підтримку принципів мирного плану Зеленського з десяти пунктів і свою прихильність продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, з упевненістю, що наступна Європейська рада прийме необхідне рішення щодо пакета економічної підтримки в розмірі 50 мільярдів євро", відзначив Мішель.

14 січня у швейцарському місті Давос відбулася четверта зустріч радників із питань національної безпеки та політичних радників за участю керівника Офісу президента України Андрія Єрмака.