Головний чтець Шевченкіани. Герой України Анатолій Паламаренко відзначає 85-річчя

Головний чтець Шевченкіани. Анатолій Паламаренко 85-річчя
Головний чтець Шевченкіани. Анатолій Паламаренко 85-річчя

Українському майстру художнього слова, народному артисту України Анатолію Несторовичу Паламаренку 12 липня 2024 року виповнюється 85 років.

Сайт Главком зібрав основні факти з життя Анатолія Паламаренка.

Біографія Анатолія Паламаренка

Народився майстер слова 12 липня 1939 у містечку Макарові Київської області у родині колгоспників Нестора Тимофійовича та Єлизавети Оксентіївни Паламаренків.

Шлях у велике мистецтво для Паламаренка розпочався зі школи, де він полюбляв читати вірші та копіювати однокласників та вчителів. Вже з восьми років він почав виступати на шкільних концертах і зрозумів, що у нього є талант до слова. Після закінчення школи він вступив до Київського театрального інституту ім. І. Карпенка-Карого.

Після закінчення інституту Паламаренко працював у Хмельницькому обласному драматичному театрі та Київській філармонії. У його репертуарі були вистави Тараса Шевченка, Остапа Вишні, Олександра Довженка та інших відомих письменників.

За свою творчість, Паламаренко виступав на концертах у різних місцях, включаючи польові стани, заводи та фабрики, клуби, школи та університети. Він також брав участь у різних заходах, присвячених українській літературі і мистецтву, як в Україні, так і за кордоном.

«Мав якось виступ у Луганську. «Хто там прийде на концерт у понеділок!» – думаю. Приїжджаю – повний зал людей», – розповідав Паламаренко.

Паламаренко читає лекції студентам університетів ім. Тараса Шевченка та Михайла Драгоманова та викладає сценічну мову в Національній музичній академії ім. Петра Чайковського.

Майстер слова вважає себе націоналістом і протягом всього життя поширює українське серед населення. Він підтримує українську мову як засіб об'єднання і стверджує, що вона є ключем до єдності та захисту держави.

На ювілей Анатолія Паламаренка він отримав привітання від українського поета-пісняра Вадима Крищенка. Він назвав Паламаренка великим майстром художнього слова, патріотом та прикладом для багатьох. Вадим Крищенко та Анатолій Паламаренко вже спільно працювали над виступами, присвяченими росіянам.

Читайте також