Google, Meta та TikTok забанили в соцмережах підприємство РФ, яке виробляло БпЛА

Заборона Google, Meta та TikTok на російське підприємство, що виробляло БпЛА в соцмережах
Заборона Google, Meta та TikTok на російське підприємство, що виробляло БпЛА в соцмережах

Компанії Google, Meta та TikTok припинили співпрацю з промисловим підприємством з Татарстану, яке залучало молодих іноземок для виробництва безпілотників для російської армії. Така інформація міститься у розслідуванні видання Associated Press.

Після публікації звіту 10 жовтня, в якому були описані умови роботи на заводі українській спеціальній економічній зоні "Алабуга", також підпадаючій під санкції США та Великобританії, акаунти компанії були видалені з YouTube, Facebook, Instagram і TikTok.

Відео та пости в соцмережах обіцяли молодим жінкам, головним чином з Африки, безкоштовні перельоти до Росії та заробітну плату вище 500 доларів на місяць.

Виявилося, що замість роботи у готельному бізнесі та громадському харчуванні, деяким жінкам доводилося працювати на заводі зі зброєю, де виготовляли тисячі безпілотних літальних апаратів іранського виробництва, призначених для використання на території України.

Кілька жінок, які працювали на цьому підприємстві, розповіли в інтерв'ю Associated Press про тривале спостереження, порушення обіцянок щодо зарплати та роботи з агресивними хімікатами.

Технологічні компанії США також закрили акаунти Алабугського політехнічного інституту, в якому випускники спеціалізуються на виробництві безпілотників. Загалом, кількість підписників на закритих аккаунтах становила не менше 158 344, а на одній зі сторінок TikTok була більше мільйона лайків.

Раніше повідомлялося про те, що хакери з Головного управління розвідки Міністерства оборони Росії атакували понад 800 серверів. 

Зауважимо, що українські хакери здійснили масштабну атаку на Всеросійську державну телевізійну і радіомовну компанію (ВДТРК) з нагоди дня народження В. Путіна.

Також був розкритий хакер Хмельниччини, який, згідно з матеріалами слідства, створив стартап і надавав доступ до російських сайтів.

Читайте також