Граничні ціни потрібно скасувати або зробити на рівні з європейськими цінами – представники ВДЕ

Граничні ціни в Україні і Європі
Граничні ціни в Україні і Європі

Представники української відновлюваної енергетики вимагають зміни граничних цін на ринку електроенергії України. У листах, адресованих Національній комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вони просили скасувати або підвищити ці ціни до європейського рівня. Представники асоціацій, які представляють вітроенергетику, сонячну енергію, а також загальну відновлювану енергетику, вважають, що такий крок дозволить залучити додаткові кошти для ремонтів обладнання та підготовки до опалювального періоду, а також полегшить боргову кризу на ринку електроенергії.

Представники вітроелектростанцій "Щасливий" та "Островський" також виразили свою підтримку цій ініціативі, стверджуючи, що встановлення граничних цін на ринку електроенергії не відповідає європейським стандартам та заважає будівництву нових електростанцій.

Одна з компаній, Elementum Energy, пропонує встановити максимальні граничні ціни на рівні 4000 євро за МВт-год. Вони вважають, що це буде кроком до інтеграції українського та європейського енергоринків. Компанія також підкреслює важливість впровадження заходів, спрямованих на інтеграцію енергетичних ринків для формування конкурентного та справедливого ціноутворення.

Раніше директорка Євро-українського енергетичного агентства Анастасія Верещинська заявила про необхідність адаптації цінових обмежень до європейських цін для забезпечення стабільного постачання електроенергії в Україні, особливо взимку. За її словами, це дозволить трейдерам і бізнесу закуповувати електроенергію за кордоном у випадку дефіциту на внутрішньому ринку.

Читайте також