Громадяни не бажають йти до армії – начальник Генштабу Чехії

Група молодих людей на демонстрації
Група молодих людей на демонстрації

В армію Чехії набирають менше людей

Начальник Генерального штабу чеської армії Карел Ржехка заявив, що набір до армії Чехії падає з кожним роком. Він зазначив, що важливо не тільки поповнення армії, але й те, скільки людей покидають її та скільки нових набирається.

За словами Ржехки, цього року набір в армію є незадовільним, і в майбутньому можуть бути введені більш радикальні заходи, зокрема, пільги для солдатів. Він також повідомив, що консультується з міністерством щодо короткострокових та середньострокових заходів, а також внесення поправок до законодавчих актів.

Обов'язкова військова служба в Чехії завершилася у 2004 році, і тоді це було виправданою дією. Однак зараз регулярно виходять з обов'язкового запасу тисячі людей і майже не замінюються новими, що впливає на стан армії.

Плани армії Чехії

На початок цього року в Чеській армії було 27 826 професійних військовослужбовців і 4 266 військовослужбовців активного резерву. За стратегічними планами, до 2030 року армія має мати 30 тисяч професійних військових і 10 тисяч військовослужбовців активного резерву.

Чеська ініціатива для України

Україна отримає 500 тисяч артилерійських снарядів до кінця року за чеською ініціативою. Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що програму можуть продовжити, якщо знайдуть підтримку країн-донорів, оскільки потреба в снарядах для України продовжується.

Читайте також