Грошова допомога у Німеччині: коли українцям можуть урізати виплати

виплати українцям можуть зменшитися
виплати українцям можуть зменшитися

Українські біженці, які працездатні у Німеччині, отримують виплати на рівні, що забезпечують гідний рівень життя порівняно з німецькими громадянами. Але за порушення правил, сума допомоги може бути зменшена. Подробиці про умови та санкції наведено на сайті ukrainianingermany.de.

Порушення, за які зменшують виплати

Українці в Німеччині мають право на соціальні виплати, які полагодуються німецьким громадянам зі зниженим доходом. Ці виплати, відомі як Bürgergeld, надаються Центром зайнятості (Джобцентр).

Але для отримання фіксованих сум виплат необхідно дотримуватися певних умов. Якщо людина порушує ці умови, їй загрожує зменшення грошей.

Наприклад, якщо людина відмовляється від відвідування інтеграційних курсів, запропонованої роботи або семінарів про працевлаштування, то її виплати можуть бути зменшені наступним чином:

  • 10% на 1 місяць за перше порушення;
  • 20% на 2 місяці за повторне порушення;
  • 30% на 3 місяці за третє порушення.

Зменшення виплат гарантоване при першому порушенні. Але якщо умови виконуються, подальших санкцій можна уникнути.

Крім того, якщо людина не з'являється на прийом до центру зайнятості вчасно і без поважної причини, її допомогу можуть зменшити на 10% щомісяця. Усього санкції не можуть перевищувати 30%.

Якщо людина звільняється з роботи без поважної причини, її виплати можуть бути зменшені на 30% протягом трьох місяців.

Якщо людина надає неправдиву інформацію про своє майно та доходи, соціальна служба може вимагати повернення вже виплачених грошей та накладати штрафи. Спеціальне приховування інформації може бути вважатися шахрайством великого масштабу та каратися позбавленням волі строком до 5 років.

За даними статистики, у 2024 році Bürgergeld отримували 707,8 тисяч українців з тимчасовим захистом в Німеччині.

Ось розміри цих виплат у 2024 році:

  • одинокі особи / одинокі батьки - 563 євро;
  • кожен партнер у сімейній парі - 506 євро;
  • дорослі, які перебувають у закладах - 451 євро;
  • підлітки віком 14-17 років - 471 євро;
  • діти віком 6-13 років - 390 євро;
  • діти до 5 років - 357 євро.Наприклад, сім'я, у складі якої є мати та двоє дітей віком 6 і 14 років, отримує 1424 євро. Крім того, центр зайнятості надає 750-850 євро на оренду житла одній особі.

Також нагадаємо, що віце-канцлер, міністр у справах економіки та захисту клімату ФРН Роберт Хабек закликав українських біженців, що проживають в Німеччині, знайти роботу. За його словами, це буде корисно як для інтеграції громадян, так і для соціальної системи. Він також підкреслив, що обговорення щодо виплат та пільг для українських біженців набувають значення перед земельними виборами в Саксонії та Тюрінгії.

Читайте також