Гроссі оцінив ситуацію на окупованій Запорізькій АЕС

Гроссі на Запорізькій АЕС
Гроссі на Запорізькій АЕС

МАГАТЕ: Росія не планує перезапускати окуповану ЗАЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі заявив про те, що МАГАТЕ і Росія мають чітке порозуміння, що перезапуску окупованої української ЗАЕС не буде. За словами Гроссі, Росія не має наміру виводити станцію з експлуатації і довів, що контролює її. Також МАГАТЕ вказало на необхідність проведення оцінки безпеки майданчика, станції та реакторів перед розглядом можливості перезапуску.

МАГАТЕ також вивчає питання завершення терміну експлуатації ядерного палива на ЗАЕС. За словами Гроссі, він веде технічну дискусію з російською стороною, однак наразі не знає, чи планує Росія завантажити власне паливо на окуповану ЗАЕС. МАГАТЕ слідкує за рішеннями російської адміністрації на ЗАЕС з технічної точки зору.

"Але оскільки вони (росіяни) там зараз, то вони приймають оперативні рішення. Що ми робимо, так це дивимося на ці рішення з технічної точки зору. Чи безпечно це? Чи це небезпечно? І так далі. Тож ми не повторюємо щоразу: 'Це не ваше'. Це приймається як факт. З того моменту, як я кажу, що це – український ядерний об'єкт, зрозуміло, хто є власником цього об'єкта. А далі ми просто дивимося на технічні фактори, на технічні рішення, які приймаються", - сказав Гроссі.

Читайте також