Ґрунт для розсади варто готувати з осені: як це правильно робити

Згідно з порадами, заздалегідь восени потрібно підготувати грунт для майбутньої розсади, особливо якщо маєте свій власний город. Це дозволить уникнути певних проблем і забезпечити успіх у подальшому.

Підготовка грунту має деякі важливі критерії, про які варто пам'ятати. Один з них - потрібно займатися підготовкою грунту до початку перших заморозків. Це дозволить зменшити кількість живих організмів у землі. Щоб це зробити, важливо зібрати грунт після заморозків, інакше земля буде надмірно згрудкуватою.

При виборі грунту для розсади, краще брати його з грядок, де росли бобові культури. Вони містять більше азоту, що є корисним для розсади. Важливо не брати землю під ту культуру, розсада якої росла попереднього сезону. Наприклад, якщо попередньо росли помідори на грядці, заздалегідь необхідно підготувати інший грунт для майбутньої розсади.

Набраний грунт слід також збагатити певними елементами. Це можна зробити, додавши до нього "дикий" ґрунт - з лугу, лісу тощо. Також можна додати перегній. Для цього потрібно розстелити плівку на сухому сонячному місці, насипати грунт, перегній і "дикий" ґрунт у потрібному співвідношенні. Потім перемішати все граблями. Далі додати просіяну заздалегідь золу - склянку на відро землі. Якщо ґрунт має нерівномірну структуру або містить грудки, можна додати трохи торфу, щоб зробити його рівномірнішим і без грудок.

Готовий ґрунт следує розподілити по ящиках або інших контейнерах. Його можна зберігати у холодному місці, такому як сарай або балкон. Ви також можете просто залишити землю на городі під укриттям. У зимовий період грунт був повністю дезінфікований природним шляхом. Приблизно за 3-4 дні до використання ємності з ґрунтом слід перенести до теплого місця, щоб корисні мікроорганізми пробудились.

Існує думка серед досвідчених садівників, що не варто обпікати ґрунт перед його використанням у духовці чи іншим способом. В іншому випадку, до 80% корисних речовин може бути втрачено.