Хаменеї наказав завдати удару Ізраїлю після вбивства лідера ХАМАС: у NYT назвали варіанти

Іранський лідер Хаменеї наказав карати Ізраїль після вбивства лідера ХАМАСу: NYT назвала варіанти
Іранський лідер Хаменеї наказав карати Ізраїль після вбивства лідера ХАМАСу: NYT назвала варіанти

Лідер Ірану аятола Алі Хаменеї дав наказ ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані. Про це повідомили іранські чиновники.

Наказ Хаменеї був відданий під час екстреного засідання Вищої ради національної безпеки Ірану. Іран і ХАМАС звинуватили Ізраїль у вбивстві, хоча він не підтвердив свою причетність.

Військові командування Ірану розглядають можливість комбінованої атаки з використанням безпілотників і ракет по військових цілях в районі Тель-Авіва і Хайфи. Також варто відзначити можливість скоординованої атаки з участю союзних сил Ємену, Сирії та Іраку.

Хаменеї доручив військовому керівництву розробити плани як для атак, так і для оборони в разі розширення війни і ударів по Ірану з боку Ізраїлю або США.

Вбивство Ханії стало шоком для іранської влади і стало провалом у сфері безпеки. Багато урядовців іранського уряду висловили нещастя через нездатність запобігти цьому вбивству.

Аналітики вбачають, що Іран вважає необхідними такі дії, як наслідок помсти за вбивство Ханії і для запобігання вбивств інших впливових противників Ізраїлю.

Читайте також