«Харків здадуть. І взагалі треба домовлятися». Нові деталі справи «слуги» Одарченка

Сьогодні, 22 листопада, у Вищому антикорупційному суді розглядають клопотання щодо застосування запобіжного заходу до народного депутата від партії "Слуга народу" та члена антикорупційного комітету Андрія Одарченка. Його викрили на спробі підкупу голови Агентства відновлення Мустафи Найєма.

Під час засідання суду прокурор САП зачитала матеріали негласних слідчих дій (НСРД), які розкривають нові деталі щодо попередніх закликів та висловів Одарченка, зокрема про сепаратизм і здачу українських територій.

Згідно зі звітами, у серпні 2023 року під час розмови з Найємом Одарченко заявив, що не вірить у стійкість Харкова через наявність "ядерної тріади" в Росії. Він сказав: "Це потужність, я багато читаю, нас знищать, Іран і Китай надають їм зброю. Що нам потрібні ці луганські, донецькі і Кримські території? Ми повинні домовлятися" - це стверджують у заявах депутата.

САП просить взяти Одарченка під варту з альтернативною заставою в розмірі 15 млн гривень.

За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), Одарченко має зв'язки з правоохоронними органами і може впливати на свідків. Крім того, прокурори зазначали ризик втечі та приховування підозрюваного, ризик вчинення інших кримінальних правопорушень і перешкоджання слідству.

Нагадаємо, що НАБУ затримало депутата Одарченка за спробу підкупити голову Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури біткоїнами. Зазначається, що депутат та член комітету Ради з антикорупційної політики запропонував голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму хабар у біткоїнах на суму еквівалентну 50 тисячам доларів.