Хлопчик випадково розбив експонат віком 3500 років: як відреагували працівники музею

Хлопчик розбив експонат музею, працівники здивувались
Хлопчик розбив експонат музею, працівники здивувались

У місті Хайфа в археологічному музеї «Гехта» сталася неприємна подія. Чотирирічний хлопчик випадково розбив керамічну посудину, яка має близько 3,5 тисяч років. Працівники музею заявили, що відреставрують артефакт і повернуть його до експозиції. Про це повідомляє BBC.

В музеї «Гехта» багато експонатів, включаючи розбитий глек, виставлені без скляних вітрин. Керівництво музею вважає, що це робить артефакти доступнішими для відвідувачів і створює особливу атмосферу співпраці з історією.

«Музей вважає, що особливий шарм є у тому, щоб побачити археологічну знахідку без будь-яких перешкод», - заявили у музеї.

Батько хлопчика розповів журналістам, що його син вирішив заглянути всередину глека під час відвідування музею і витягнув його трохи. Посудина відразу похитнулася і розбилася на шматочки.

Батько був шокований і не міг повірити, що дії його сина призвели до знищення цінного археологічного артефакту, але співробітники музею заспокоїли його.

«Іноді експонати навмисно пошкоджуються, і такі випадки розглядаються з великою строгостю, включаючи залучення поліції. Але в цьому випадку все було інакше. Глек випадково зіпсувала маленька дитина, яка відвідувала музей, і реакція буде відповідною», - розповіла працівниця музею Ліга Ласло.

Директорка музею Інбаль Рівлін повідомила, що хлопчика з батьками вже запросили на приватну екскурсію в музей.

«Музей - це не мавзолей, а живе місце, відкрите і доступне для сімей. Ми закликаємо батьків не боятися. Такі речі трапляються. Ми відновимо експонат і повернемо його на своє місце», - запевнила вона.

Музей уже звернувся до реставратора, який відновить глек за допомогою фотографій з архіву.

Незважаючи на неприємний інцидент, музей продовжить виставляти свої експонати без захисного скла.

Деталі про музей «Гехта» та розбитий глек

Музей «Гехта» був відкритий для відвідувачів 30 років тому на території університету Хайфи. В експозиції музею зібрані археологічні знахідки, в основному з періоду від 4500 до 3500 років до нашої ери.

Розбитий глек - один з "молодих" експонатів музею, що приблизно датується між 2200 і 1500 роками до нашої ери. За думкою вчених, такі керамічні посудини почали виготовляти задовго до правління царів Давида та Соломона. Глеки використовувалися для транспортування та зберігання рідинних продуктів, таких як вино чи олія.

Археологи часто знаходять залишки таких посудин, але експонат з музею «Гехта» був особливим, оскільки був знайдений майже неушкодженим під час розкопок.

Раніше у Римі затримали злодія, який грабував через свою захопленість грецькою міфологією.

Також у Італії оштрафували 19-річного українського туриста за те, що він, як стверджують, поцарапав своє ім'я на стіні Колізею.

Читайте також