«Хрещена матір» штучного інтелекту вигадала бізнес за мільярд доларів: у чому його суть

Люди в світлі вдень на вулиці
Люди в світлі вдень на вулиці

Фей-Фей Лі, відома світова фахівець у галузі штучного інтелекту, створила новий стартап World Labs, який всього за чотири місяці досяг вартості понад мільярда доларів. Метою цього проєкту є розробка штучного інтелекту, що здатний аналізувати візуальні дані. Про це повідомляє Financial Times.

Фей-Фей Лі зробила великий внесок у галузь комп'ютерного зору, яка стосується інтерпретації та розуміння візуальної інформації машинами. Вона очолювала розробку ImageNet - величезної бази даних для досліджень у галузі розпізнавання візуальних об'єктів. З 2017 по 2018 рік Фей-Фей Лі очолювала відділ штучного інтелекту в Google Cloud, а тепер надає консультації робочій групі Білого дому з цього питання.

World Labs має на меті розробити модель штучного інтелекту, що здатна до розуміння складних концепцій шляхом обробки візуальних даних. Це схоже на підхід OpenAI з їхніми генеративними моделями штучного інтелекту серії GPT. Представник одного з венчурних інвесторів, який знайомий з роботою Фей-Фей Лі, розповів Financial Times: "World Labs розробляє модель, яка може аналізувати тривимірний світ, знаходити розміри об'єктів, їх розташування та дії з ними в певний момент".

Стартап уже пройшов два раунди фінансування, останній з який становив близько 100 мільйонів доларів з підтримкою від таких венчурних фондів, як Andreessen Horowitz та Radical Ventures. До речі, Фей-Фей Лі стала партнером останнього фонду минулого року.

На конференції TED в квітні Фей-Фей Лі виступала з презентацією про напрямки досліджень, над якими продовжуватиме працювати її стартап. Це включає алгоритм, який може перетворювати зображення та текст у тривимірне середовище та передбачувати майбутні дані на основі минулих тенденцій, використовуючи концепцію "просторового інтелекту". Експерти відзначають, що ця технологія може суттєво вплинути на такі сфери, як робототехніка, доповнена реальність, віртуальна реальність та комп'ютерний зір.

Інвестиції у World Labs відображають загальну тенденцію, коли венчурні капіталісти прагнуть долучитися до гучних та амбіційних проєктів у галузі штучного інтелекту, натхненні успіхом OpenAI, оцінка якої перевищує 80 мільярдів доларів.

Україна також займається розробкою систем штучного інтелекту для керування великим флотом безпілотників. Використання дронів з підтримкою штучного інтелекту на лінії фронту допоможе подолати перешкоди від російської сторони та дозволить БпЛА працювати у великих групах.

Читайте також