Хто пасе задніх: названо країни з найгіршими пенсійними системами

Графік порівняння пенсійних систем країн
Графік порівняння пенсійних систем країн

Нідерланди підтвердили свій статус країни з найкращою пенсійною системою у світі за даними щорічного міжнародного пенсійного індексу Mercer CFA Institute, повідомляє Bloomberg.

У лідерах рейтингу також знаходяться Ісландія, Данія та Ізраїль, які отримали найвищу оцінку A серед 48 оцінюваних країн.

Звіт вказує на глобальні демографічні виклики, які впливають на пенсійні системи та підтверджуються збільшенням тривалості життя, зниженням народжуваності, високими відсотковими ставками та зростанням вартості медичної допомоги.

"Ми просто не народжуємо дітей та живемо довше. Якщо об'єднати населення, яке старіє, та меншу кількість платників податків з державним боргом та очікуванням державних пенсій, щось має десь піти на спад", - зазначив один з авторів доповіді Девід Нокс.

США займають 29 місце у рейтингу, Велика Британія - 11, а Японія - 36. У свою чергу, Індія опинилася на останньому місці з рейтингом D, поступившись Південній Африці, Туреччині, Філіппінам і Аргентині. Австралія, яка славиться своєю пенсійною системою, опустилася на шосте місце, поступившись Сінгапуру.

У світовому рейтингу пенсійних систем Китай посідає 31-ше місце, але нещодавні реформи пенсійної системи в цій країні не були враховані у поточному індексі.

Крім того, Мексика, Індія та Франція здійснили зміни у своїх пенсійних системах.

Нагадаємо: ПФУ показав, як змінився розмір пенсій українців у 2024 році.

Читайте також