Хто розголошує адреси оборонних заводів? Держаудитслужба зробила заяву

Державна аудиторська служба України оприлюднила заяву, в якій спростувала поширену інформацію про можливе розголошення даних військово-оборонного сектору. У повідомленні зазначається, що ці заяви є маніпулятивними і неправдивими, а сама інформація завдає шкоди репутації аудиторів, які працюють відповідно до закону і контролюють ефективне використання коштів платників податків, зокрема у сфері оборони.

У заяві також зазначається, що Держаудитслужба не вимагає від виробників ВПК документи про розташування складів і не оприлюднює адреси підприємств, які перевіряються. Також аудитори не вимагають від оборонних підприємств надавати секретні креслення та технічну документацію. Виключно первинна фінансова документація перевіряється під час проведення контрольних заходів.

Держаудитслужба наголошує, що не має відношення до оприлюднення відкритих даних закупівель для оборонної сфери. Кампанія дезінформації спрямована на дискредитацію служби і є проявом нечесних виробників, у діяльності яких було виявлено порушення законодавства.

Державна аудиторська служба закликає медіа перевіряти дані і утримуватися від поширення сумнівних заяв. У своєму інтерв'ю, керівниця служби Алла Басалаєва розкрила масштаби зловживань у секторі держзакупок під час війни і закликала розкрити ці схеми. Вона також зазначила, що закупівлі в армії не є найкорумпованішим сектором, а корупція поширена і в інших галузях.

Попередньою інформацією, протягом 2023 року державні аудитори провели багато моніторингів щодо ефективності використання бюджетних коштів, при цьому лише невелика кількість об'єктів перевірок оскаржувала висновки служби в суді.

Читайте також:

  • Розплата за "снарядний голод"? Міноборони карає великого постачальника зброї
  • "Нахімічили" з порохом. Фірма з орбіти Пашинського зірвала контракт Міноборони