Хто такий аб'юзер. Як розпізнати та припинити токсичні стосунки

Романтика і закоханість змінилися хвилюванням і тривогою. Що робити, коли потрапляєш до аб'юзивних стосунків і як розпізнати агресора?

Багато хто зараз став використовувати у своєму лексиконі поняття «аб'юз».

Вкрай важливо навчитися відрізняти емоційне насильство від конфлікту та вчитися поважати особисті межі кожного партнера.

Простими словами, аб'юз – це заподіяння насильства фізичного чи психологічного своєму партнерові чи близькій людині.

Якщо з фізичним насильством все більш-менш зрозуміло, то емоційне насильство не завжди легко розпізнати.

Аб'юз передбачає ситуацію нерівності. Прийнято позначати дві ролі: тирана та жертви. Зазвичай йдеться про людей, які перебувають у любовних відносинах, але також може поширюватися й на інші типи відносин: дружні, робочі, сусідські.

Наприклад можна взяти дві моделі відносин:

  1. У патріархальній сім'ї, де чоловік – «голова» сім'ї, безумовно, є власником каси, а жінка не має доступу до грошей, обмежена у спілкуванні з подругами і залежить від рішень чоловіка.
  2. Чоловік і дружина посварилися через ситуативні розбіжності, наприклад, які продукти закупити до святкового столу.

У першому випадку жінка перебуває у повній залежності від чоловіка, а у другому ситуація сталася одного разу. Аб'юз припускає, що один із конфліктуючих свідомо сильніший, конфлікт відбувається в такому союзі систематично.

У той самий час контроль у ієрархічних відносинах може йти на користь. Використовувати своє становище, принижуючи того, хто нижчий за статусом у сім'ї або на роботі – аб'юз. А ось ділитися досвідом на благо розвитку – не аб'юз.

У близьких відносинах аб'юзер намагається придушити партнера, щоб зміцнити своє домінуюче становище.

Особа, яка чинить психологічне насильство, часто має такі риси характеру:

  • Нарцисизм;
  • Зарозумілість;
  • Безвідповідальність;
  • Параноя.

Вони визначають слабкість жертви і намагаються їх контролювати.

Жертви психологічного насильства не завжди розуміють, що вони є жертвами.

Ідеальна жертва для аб'юзера – це чутлива і добра людина з розвиненою емпатією, яка любить звинувачувати себе. Більше того, ці люди завжди виправдовуватимуть бік, який завдає їм травми та шукатиме проблеми в собі. За ці ниточки аб'юзер найчастіше й смикає.

Соціальна ізоляція, професійна деградація, депресія, зниження впевненості в собі, втрата сенсу життя, проблеми зі здоров'ям – це ще не повний перелік проблем, які можуть зазнавати жертви.

Тривалі токсичні стосунки – це хронічний стрес організму. Перепади гормонів, спричинені нервовою напругою та емоційними гойдалками, викликають діабет, проблеми із щитовидною залозою, набір або зниження ваги, серцеві напади.

Вийти з токсичних відносин часто заважають страхи, занижена самооцінка, почуття провини, виправдання вчинків аб'юзера.

Сподіватися, що аб'юзер може змінитися, не варто. Це людина з травмованою психікою, яка отримує задоволення від морального та фізичного болю жертви.

У світі величезна кількість людей, які готові піти на самопожертву та несвідомо терпіти знущання над собою.

Вирішення будь-якої психологічної проблеми починається з усвідомлення того, що відбувається. В усіх відношеннях відповідальні за те, що відбувається, обидва партнери. Навіть коли тільки один із них побиває, принижує та морально пригнічує іншого.

Вийти з психотравмуючих відносин дуже складно. Головне – не замикатися, ділитися своїми перейманнями із друзями та родичами. Якщо є можливість, звернутися до психолога.

З фахівцем можна опрацювати травми, страхи, комплекси та почуття провини. Якщо виникає загроза життю, або відвідують думки про суїцид – це означає, що настала межа і необхідно діяти якнайшвидше.