Ієрарха УПЦ МП Луку, який виправдовував агресію РФ, суд відправив під нічний домашній арешт

Митрополита Луку відправили під домашній арешт

Солом'янський райсуд Києва відправив митрополита Запорізького та Мелітопольського УПЦ МП Луку під 2-місячний домашній арешт. Про це повідомляє видання "Ґрати" зі зала суду.

Голову Запорізької та Мелітопольської єпархії УПЦ МП відправили під нічний домашній арешт, він має перебувати вдома з 22 до 6 години ранку.

1 травня 2024 року СБУ повідомила Луці про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі.

Прокурор просив відправити священника під цілодобовий домашній арешт.

Сам Лука не визнав провину і просив залишити його на волі. Він стверджував, що займає проукраїнську позицію, а його ізоляція від пастви створить зайве напруження в прифронтовому регіоні.

Позов проти президента

Верховний суд отримав позовну заяву від Луки, який судиться з президентом Володимиром Зеленським, СБУ та Радою нацбезпеки і оборони. Лука просить суд визнати протиправним та скасувати Указ президента від 11 грудня 2022 року №863.

Згідно з цим документом, стосовно митрополита запроваджено 14 видів персональних санкцій на п'ять років. Серед них є тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, припинення культурних обмінів та наукового співробітництва з іноземними державами, анулювання офіційних візитів та засідань, позбавлення державних нагород та інші.

Підтримка патріарха та попадання в базу "Миротворця"

Раніше Лука відкрито висловив свою підтримку патріарху Кирилу у відеозаписі. Також в 2018 році митрополит потрапив до бази "Миротворця".