Ілон Маск оголосив про запуск найпотужнішого у світі кластера для навчання штучного інтелекту

Ілон Маск запускає найпотужніший кластер штучного інтелекту
Ілон Маск запускає найпотужніший кластер штучного інтелекту

Відомий підприємець Ілон Маск оголосив про запуск найпотужнішого в світі кластера для навчання штучного інтелекту, який розроблений його стартапом xAI.

Цей кластер складається з 100 000 прискорювачів Nvidia H100 з рідинним охолодженням, які з'єднані однією RDMA-шиною. І Маск стверджує, що це робить його найпотужнішим кластером для навчання штучного інтелекту в світі. Він опублікував фото, де спілкується з інженерами xAI під час підключення обладнання.

Раніше Маск оголосив про плани побудувати так звану "гігафабрику для обчислень", яка буде гігантським дата-центром з найпотужнішим в світі суперкомп'ютером для штучного інтелекту. Запуск цього суперкомп'ютера заплановано на осінь 2025 року.

Для створення кластера знадобилося придбати велику кількість прискорювачів Nvidia H100. Маск вирішив не чекати на випуск нових моделей H200 і майбутніх B100 і B200, які очікуються до кінця цього року.

Суперкомп'ютер, розташований у дата-центрі в Мемфісі, значно перевершує інші аналогічні системи. Наприклад, суперкомп'ютер Frontier використовує 27 888 прискорювачів AMD, Aurora – 60 000 прискорювачів Intel, а Microsoft Eagle – 14 400 прискорювачів H100 від Nvidia. Маск повідомив, що цей суперкомп'ютер буде використовуватися для навчання найпотужнішого штучного інтелекту, ймовірно, алгоритму Grok 3, етап навчання якого має закінчитися до кінця цього року.

Цей запуск є ще одним кроком в прагненні Маска створити штучний інтелект на рівні людини. Він неодноразово висловлював стурбованість щодо потенційної небезпеки неконтрольованого штучного інтелекту, але вважає, що його можна використовувати на користь людства, якщо розробити його правильно.

Очікується, що запуск кластера xAI матиме значний вплив на розвиток штучного інтелекту.

Попередньо стало відомо, що ряд країн зіткнулися зі значними збоями. CrowdStrike підтвердила зв'язок між оновленням постачальника та збоями в роботі Windows. Зараз вони в процесі відкату цього оновлення по всьому світу.

Відділ безпеки CrowdStrike повідомив, що масові збої на хостах Windows пов'язані з датчиком Falcon. Falcon від CrowdStrike - це універсальна платформа для забезпечення безпеки та захисту кінцевих точок. Вона блокує кібератаки.

Читайте також