Імпортували велосипеди, а продавали щебінь: викрито схему неправомірного відшкодування ПДВ

Масовий імпорт велосипедів та неправомірна відшкодування ПДВ
Масовий імпорт велосипедів та неправомірна відшкодування ПДВ

Українська пресслужба Бюро економічної безпеки повідомила, що виявлено 10 суб'єктів господарювання, які шахрайським шляхом продають одне одному будівельні матеріали, щоб ухилитися від сплати податків. Вони декларують залишки товарів, які не пов'язані з їх основною діяльністю. Компанії мають спільне майно та засновників.

За даними Бюро, суб'єкти господарювання збільшували обсяги товарів з кожним новим продажем. Вони використовували податковий кредит, згенерований імпортом товарів широкого вжитку, щоб уникнути сплати податків.

Схема полягала в тому, що фірма імпортує велосипеди, взуття, одяг або іграшки, щоб створити податковий кредит. Тим часом в Україні також закуповувався будівельний матеріал. Потім ці товари фіктивно продавалися між компаніями і їх обсяги зростали, щоб приховати незаконну діяльність. Імпортовані товари все ще залишалися на складах компаній.

«Наприклад, у однієї зі згадуваних будівельних компаній наразі на залишках перебуває 4 650 велосипедів на загальну митну вартість майже 13,6 млн грн», - зазначено у повідомленні.

Аналізуючи податкові відомості, експерти Бюро економічної безпеки виявили, що ці компанії не задекларували продаж імпортованих товарів. Це свідчить про те, що продажі могли здійснюватися за готівку без фіскального контролю.

За оцінками аналітиків, через ці операції ймовірно було ухиленося від сплати понад 26 млн грн податків. Справа наразі передана до детективного підрозділу Бюро економічної безпеки та Державної податкової служби України.

Раніше було повідомлено, що ексдиректора харківського оборонного заводу викрили у розкраданні коштів.

Читайте також