Індексація пенсій 2025: чому обіцяні 13% можуть перетворитися на 8%

Пенсія, індексація, обіцяні 13%, 8%
Пенсія, індексація, обіцяні 13%, 8%

На недавньому інтерв'ю міністр соціальної політики України Оксана Жолнович розповіла про свої плани щодо пенсійної системи та соціальних виплат на 2025 рік. Експерт з пенсійного питання Сергій Коробкін проаналізував її заяви та поділився своїми висновками.

За словами міністра, гроші на виплату пенсій є, оскільки бюджет Пенсійного фонду формується окремо від державного бюджету. Однак Коробкін зазначає: "Якщо бюджет Пенсійного фонду складає вже близько 700 млрд грн на рік, то єдиний соціальний внесок – це лише дві третини. Ще майже 300 млрд грн йдуть до бюджету Пенсійного фонду з держбюджету на дотації".

Міністр говорить про необхідність пенсійної реформи, включно зі впровадженням накопичувальної системи та бальної системи. Але експерт висловлює сумніви щодо реалістичності цих планів: "Без нормальної економіки в умовах війни немає жодних гарантій, що це працюватиме. Жолнович аргументує тим, що після нашої перемоги економіка почне зростати. Але для мене очевидний факт, що дурень думкою багатіє".

Щодо індексації пенсій у 2025 році, міністр попереджає, що підвищення не буде значним. Коробкін коментує: "За прогнозами, закладеними у пояснювальній записці до проєкту бюджету і моїми особистими розрахунками, індексація в кращому випадку становитиме 13%. Але минулого року нам також обіцяли 13%, а вийшло лише 8%".

Ідентифікація пенсіонерів / Фото: Unsplash

Щодо субсидій, Жолнович стверджує, що проблем з їх виплатою не буде. Але Коробкін вказує на те, що витрати на субсидії планують зменшити майже на 20% з 50 до 42 млрд грн згідно з проектом бюджету на 2025 рік.

Експерт також звертає увагу на те, що пільги на оплату комунальних послуг для ветеранів війни, військових, чорнобильців та інших категорій громадян у 2025 році можуть опинитися під питанням: "В проєкті Закону про бюджет, як і про індексацію, зазначено, що тепер це буде визначатися не так, як прописано в профільних законах, а так, як вирішить Кабмін".

Коробкін також критикує підхід Міністерства соціальної політики: "І ось масштабний проєкт життєстійкості, який активно рекламує уряд, мене все частіше наштовхує на думку, що Міністерство соцполітики поступово перетворюється на Міністерство психології".

Читайте також