Індексація, підвищення пенсій та надбавки: українцям розповіли, кому додадуть виплати

Українцям розповіли, коли та кому перерахують пенсії у 2024 році.

Згідно зі статтею, у 2024 році пенсії зростатимуть тричі: у січні, березні та липні. Основні підвищення отримають мінімальна та максимальна пенсії, які збільшаться відповідно з 2093 до 2361 гривень та з 20 930 до 23 610 гривень. Це стає можливим завдяки зростанню прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати.

Перерахунок пенсій вже розпочали з людей, які досягли 65 років, не працюють і мають повний страховий стаж. Згідно з законодавством, пенсії цієї категорії осіб не можуть бути нижчими за 40% мінімальної заробітної плати. З урахуванням того, що мінімальна зарплата в країні становить 7100 гривень, пенсія для цих людей збільшиться спочатку з 2680 до 2840 гривень, а після чергового підвищення мінімальної зарплати – до 3200 гривень.

Призначення пенсії
"Тут доцільно згадати постанову Кабміну №168 від 24 лютого 2023 року. Його потрібно читати дуже уважно, оскільки вона регламентує доплати до пенсій ряду категорій залежно від віку (від 70 до 80 років і більше) та від страхового стажу. Таким особам призначають щомісячні надбавки до пенсій, які не сягають 2760, 3000, 2520 грн відповідно", - пише видання.

Це означає, що доплати до пенсій призначаються, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає певних сум в разі залучення всіх можливих надбавок та додаткових виплат. Ці доплати враховуються при подальших перерахунках пенсій.

Особи, які отримують пенсію та працюють або мають діяльність, пов'язану з отриманням доходу, який підлягає оподаткуванню й сплацується внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, отримуватимуть доплату до пенсії починаючи з дати, наступної за датою звільнення з роботи або припинення діяльності з отримання доходу.

Індексація

У березні планується індексація пенсій, яка стосуватиметься великої кількості людей. За даними джерел, близьких до ПФУ, очікується зростання на 13% (у минулому році цей показник становив майже 20%). Після індексації очікується, що середня пенсія підвищиться до 6000 гривень.

Однак розмір зростання буде різним, залежно від індивідуального трудового стажу та заробітної плати. Найбільший ріст отримають люди з високими показниками обох параметрів. Проте покращення стосуватиметься не всіх категорій пенсіонерів, наприклад, суддів із високими пенсіями у 100 тисяч гривень і більше індексація омине.

Надбавки та доплати

Певні додаткові виплати, які призначаються автоматично, будуть здійснюватися без звернення до ПФУ. Це стосується також дітей війни, яким щомісяця виплачується компенсація (ця практика встановлена з 2007 року).

Однак для отримання доплати на непрацездатних неповнолітніх дітей потрібно подати документи і заяву, а також свідоцтво про народження дитини. Це нараховуватиметься тим особам, які отримують пенсію і мають на утриманні неповнолітню дитину.

Крім того, окрема надбавка до пенсії у розмірі 4200 гривень щомісяця передбачена для борців за незалежність України у ХХ столітті та реабілітованих після репресій за політичні або релігійні мотиви, які відбували покарання до 1991 року.

Нагадаємо, пенсії українцям підвищать вже наступного тижня.