Інвестори наполягають на терміновості надання податкових пільг для вітроенергетики – асоціація

Податкові пільги для вітроенергетики - вимога інвесторів
Податкові пільги для вітроенергетики - вимога інвесторів

Влада України повинна виправити помилку щодо відсутності податкових стимулів для галузі вітроенергетики, оскільки ця галузь може створити близько 5 ГВт потужності протягом найближчих 10 років. Про це заявила Анастасія Верещинська, директорка Європейсько-Українського енергетичного агентства.

«Це дуже несправедлива ситуація, коли ми чуємо заяви про необхідність заміщення втрачених потужностей новими з ВДЕ, а потім із законів, які мають знизити податкове навантаження і прискорити реалізацію нових проєктів виключають норму по миту і ПДВ для обладнання для вітроенергетики та біоенергетики», – сказала Верещинська.

За її словами, інвестори мали великі сподівання щодо внесення відповідних законодавчих змін до закону про мито і ПДВ, і надавали свої пропозиції.

«Але в результаті, правки були внесені в інші законопроєкти по розмінуванню. Туди потрапило лише обладнання для СЕС, газових установок, установок зберігання енергії», – додала Верещинська.

Вона підкреслила, що до 2033 року ВДЕ можуть реалістично побудувати 10 ГВт нових потужностей і замінити зруйновану генерацію.

«Це виглядає дуже несправедливо, зважаючи на те, що майже половина із запланованих 10 ГВт ВДЕ – це буде вітер», – зазначила директорка ЄУЕА.

При цьому вона заявила, що інвестори будуть спілкуватися з депутатами для внесення необхідних кодів, щоб податкові стимули все ж надавалися і галузі вітроенергетики.

Як повідомлялося раніше, Українська вітроенергетична асоціація заявила, що Рада не надала податкові стимули інвесторам для будівництва нових вітроелектростанцій в Україні, що може поглибити проблему з відключенням електроенергії. За думкою інвесторів, відсутність підтримки проєктів вітроенергетики має прямі негативні наслідки для зменшення дефіциту потужності в енергосистемі та скорочення часу відключень в найближчі роки.

Читайте також