Інвестори не отримали стимулу для будівництва вітроенергетики в Україні – асоціація

Вітроенергетика в Україні не залучила інвесторів
Вітроенергетика в Україні не залучила інвесторів

Українська вітроенергетична асоціація заявила, що Верховна Рада України не надала податкові стимули для інвесторів на будівництво вітроелектростанцій в Україні. Це призведе до загострення проблеми відключень електроенергії.

Народні депутати проголосували за скасування мита та ПДВ на імпорт енергетичного обладнання, проте ці законопроекти не враховували галузь вітроенергетики. Код товарів, який використовується для імпорту обладнання для будівництва вітроелектростанцій, не був зазначений в переліку. Це означає, що основне обладнання для будівництва вітроелектростанцій не буде звільнене від оподаткування.

Внаслідок відсутності підтримки проектів вітроенергетики, дефіцит потужності в енергосистемі зростатиме, а час відключень збільшиться. Інвестори мали намір розпочати будівництво нових вітроелектростанцій протягом 1-2 років, але цього не відбудеться через відсутність підтримки.

Українська вітроенергетична асоціація вважає, що Україна має потребу в будівництві принаймні 1 ГВт вітроелектростанцій щороку.

Читайте також