Інвестори в зелену енергетику закликали Енергоспівтовариство зберегти механізм підтримки галузі через «Укренерго»

Акціонери закликали підтримати зелену енергетику
Акціонери закликали підтримати зелену енергетику

Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) заявляє, що Секретаріат Енергетичного Співтовариства має підтримати збереження фінансової підтримки галузі відновлюваної енергетики через компанію "Укренерго". Це повідомили на заході, де Енергоспівтовариство збирає учасників ринку ВДЕ для презентації дорожньої карти вирішення ринкових викликів.

УВЕА наголошує, що найбільш важливими проблемами є відсутність страхування від воєнних ризиків та заборгованість на ринку електроенергії. Інвестори з ВДЕ мають недоплату у розмірі 40%, яка поширюється і на 2022 рік, і на поточний рік. УВЕА вважає, що без фінансового ресурсу неможливо будувати нові потужності.

Також асоціація стурбована загрозою погіршення бізнес-середовища та ринкових умов для існуючих інвесторів. Існує ризик скасування фінансової підтримки підприємствам ВДЕ з тарифу на передачу системного оператора. Це може вплинути на обережність інвесторів щодо подальшого вкладення коштів.

УВЕА закликає державу рішуче діяти і забезпечити притік інвестицій. Інвестори вказують на необхідність компенсації втрат 10 ГВт потужностей традиційної енергетики за допомогою нових потужностей розподіленої генерації. Вони вважають, що 4 ГВт вітроенергетичних проєктів можуть бути ефективними і корисними.

Інвестори також звертають увагу на загрози, які вносить рішення про скасування фінансової підтримки від "Укренерго". Вони сподіваються, що думка бізнесу буде почута і рішення не буде прийняте.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський після обстрілу енергоінфраструктури росіянами доручив уряду розробити стратегію розвитку відновлювальної енергетики і розподіленої генерації. Борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами становить 28,9 млрд грн і виникає з-за недофінансування розвитку галузі з боку "Укренерго".

Читайте також