Інвестори в зелену енергетику звернулись до Енергоспівтовариства для вирішення фінансової кризи в енергетиці

Енергетики, що вклали свої кошти в проекти відновлюваної енергетики України, звернулися до Секретаріату Енергетичного Співтовариства з проханням вирішити регуляторні, технічні та фінансові проблеми, що накопичилися протягом років після підписання меморандуму з урядом. Про це повідомила Українська вітроенергетична асоціація після другої пост-медіаційної зустрічі.

Проблема гарантії незмінності і передбачуваності галузевого законодавства виявилася основною темою доповідей представників компаній, що є членами УВЕА.

Незавершені завдання після медіації

«Хоч медіаційний процес завершився в 2020 році, український електроринок все ще зіткнувся з численними проблемами і викликами. Ці питання потребують вирішення не лише для стабільного функціонування ринку, але й для його інтеграції в європейську систему», - зазначив Дірк Бушле, заступник директора Енергоспівтовариства під час зустрічі.

УВЕА нагадала, що їй вже надсилали лист про дебіторські борги на ринку електроенергії, нестимулюючу систему для переходу до ринкової премії для виробників з відновлюваною енергетикою, а також заплановані заходи для вирішення цих питань.

Учасники ринку ВДЕ також відмовляються від ініціативи з виокремлення витрат за послуги передачі електроенергії, пов'язані зі здійсненням спеціальних функцій, як джерела фінансування виробленої електроенергії за «зеленим» тарифом державним підприємством «Гарантований покупець».

«УВЕА висловлює подяку Секретаріату Енергетичного Співтовариства за початок пост-медіаційного процесу та установлення діалогу між учасниками ринку. Ми сподіваємося на швидке розв'язання проблем на ринку», - йдеться у повідомленні.

Борги ГарПоку

За 2023-й рік недоплата Гарантованого покупця підприємствам зеленої енергетики становить 25%, а за 2022-й рік - майже 45%.

Експерти вказують, що «Укренерго» та Гарпок тривалий час ухилялися визнати свої борги перед підприємствами, що займаються зеленою генерацією. Невідкриття актів є механізмом, що дозволяє державним компаніям уникати визнання боргів у ВДЕ.