Іран продовжує збагачувати уран - МАГАТЕ

Іран продовжує збагачувати уран з підвищеною швидкістю

За словами глави МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, Іран продовжує збагачувати уран з підвищеною швидкістю, досягаючи півкілограма урану 60% чистоти щомісячно.

Цей рівень збагачення наближає Іран до ядерного потенціалу, що використовується для виробництва зброї, і не має комерційного призначення для виробництва ядерної енергії. Іран заперечує, що має намір отримати ядерну зброю, але жодна інша країна не здійснювала збагачення урану до такого рівня без виходу на ядерний стан (ядерну зброю).

Згідно з недійсною угодою 2015 року зі світовими державами, Іран може збагачувати уран лише до 3,67%. Проте вийшовши з угоди в 2018 році та почавши запроваджувати санкції, США заставили Іран вийти за межі обмежень, встановлених угодою.

Між червнем і листопадом минулого року, Іран сповільнив темп збагачення урану до 3 кг на місяць. Але наприкінці року обсяги збагачення знову зросли до 9 кг.

"Це уповільнення та подальше прискорення схоже на цикл, який, на мою думку, не змінює основної тенденції - постійне збільшення запасів високозбагаченого урану", - заявив глава МАГАТЕ.

За даними МАГАТЕ, наприкінці 2023 року Іран вже матиме достатньо матеріалу для виготовлення трьох ядерних бомб, якщо продовжить збагачувати матеріал відповідного рівня до показників понад 60%.

"Нещодавно були почуті занепокоюючі заяви високопосадовців в Ірані, які показали, що вони мають всі необхідні елементи для створення ядерної зброї", - зауважив Рафаель Гроссі.

З початку грудня глава МАГАТЕ також висловив своє занепокоєння стосовно напруженості на Близькому Сході через конфлікт між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС в Газі, яке підтримує Іран.

Перед візитом до Ірану, Рафаель Гроссі планує зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві, щоб обговорити питання Ірану, Близького Сходу та України.

Росія була однією із країн, що підписали угоду Спільний всеосяжний план дій (СВПД) 2015 року разом із США, Китаєм, Францією, Великою Британією та Німеччиною. Ця угода дозволила зняти санкції з Ірану на обмін обмеженнями його ядерних дій.

Джерело: УНН