Іранець віддав перемогу Україні, американець – ні. Як судді оцінили бій Хижняка у фіналі

Боксер Хижняк в бою на рингу
Боксер Хижняк в бою на рингу

У полтавчанина Олександра Хижняка сьогодні, 8 серпня, вдалося здобути третє золото для України на Олімпійських іграх у Парижі. У фіналі боксерського турніру в категорії до 80 кг він переміг казахстанця Нурбека Оралбая за рішенням суддів.

Полтавчанин зумів обійти суперника з незначним перевагою: троє суддів віддали перевагу Україні, а двоє - казахстанцю.

Цікаво, що перемогу Хижняку присудили судді з Аргентини, Німеччини та Ірану. Американець і канадієць вважали, що золото має отримати казахстанець.

Усі п'ятеро суддів дали кращі оцінки Хижняку в рішальному третьому раунді.

Олександр Хижняк є 29-річним полтавчанином. Він має прізвисько "Полтавський танк" через свою стильну техніку бою. Його тренером є його батько, Олександр Хижняк-старший.

Нагадаємо, в 1/8 фіналу Хижняк переміг боксера з Бахмута, який представляє зараз Угорщину.

У 1/4 фіналу український боксер упевнено переміг бразильця Вандерлея Перейру.

У півфіналі Хижняк у тяжкому поєдинку переміг кубинця Арлена Лопеза Кардону. У першому раунді українець домінував, але судді вирішили присудити перевагу кубинцю. Але Хижняк продовжував грати на високому рівні і врешті-решт здобув перемогу.

Нагадаємо, Хижняк є срібним призером Олімпіади у Токіо. В 2021 році у фіналі він повністю переважав бразильця Єбера Соузу. Після двох раундів всі судді віддавали перевагу Хижняку. Полтавчанин поспішив добити суперника в третьому раунді, але став жертвою удару зліва. Хижняк впав, швидко встав, але рефері не дозволив йому продовжувати бій.

Варто зазначити, що під час цього бою тренери Олександра намагалися підсилити його голосами, щоб він заспокоївся і розумно боксував.

Інші успіхи української команди на Олімпіаді в Парижі: Ярослава Магучих стала олімпійською чемпіонкою, а Ірина Геращенко здобула бронзову медаль.

Українська фехтувальниця Ольга Харлана виборола першу нагороду для України на цих Олімпійських іграх, перемігши представницю Південної Кореї Себін Чої у поєдинку за третє місце.

Літні Олімпійські ігри проходять у Парижі та 16 інших містах Франції, а також на острові Таїті, що належить до Французької Полінезії. Ці ігри стануть останніми під керівництвом президента МОК Томаса Баха і вперше будуть мати однакову кількість чоловіків і жінок у спортивних змаганнях. Орієнтовний бюджет ігор - 8,3 мільярда євро.

Церемонія відкриття Олімпійських ігор відбулася 26 липня 2024 року поза стадіоном на Сені. Маршрут параду націй показував визначні пам'ятки Парижа і проходив через найвідоміші водні шляхи міста.

Керуючим церемонією виступив режисер Тома Жоллі.

Таблиця медалей на Олімпіаді-2024

Читайте також