ISW назвав напрямок, на якому РФ може розпочати масштабний наступ

Масштабна російська наступальна операція може відбутись у весну або літо

Згідно зі звітом американського Інституту вивчення війни (ISW), Росія планує зосередити свої війська на заході Донецької області у весну або літо. Очікується, що російські війська здійснять обмежені, але стійкі наступальні дії в цьому регіоні.

Українські офіційні особи повідомляли про накопичення російських військ уздовж Харківсько-Луганського напрямку, під Бахмутом, біля Авдіївки та на заході Запорізької області. Аналітики ISW вважають, що російські війська зможуть розпочати широкомасштабну наступальну операцію лише на одному напрямку через обмеженість людських ресурсів та планування.

У звіті також йдеться, що українські війська, ймовірно, відбили батальйонну механізовану атаку російських військ поблизу Авдіївки 30 березня. Це була перша така атака від початку російської кампанії в Авдіївці в жовтні 2023 року.

Аналітики відзначають, що російські сили залучили 36 танків і 12 бойових машин піхоти до механізованого штурму поблизу Тоненького. Під час цього штурму українські сили знищили 12 російських танків і 8 бойових машин піхоти. Українська лінія фронту залишилася непорушеною.

Аналітики підкреслюють, що здатність України відбити нещодавню наступальну операцію, особливо під Авдіївкою, свідчить про її здатність впоратись з майбутніми російськими атаками.

Тим часом, готовність російського командування до наступу під Авдіївкою показує, що цей напрямок є пріоритетним для Росії.

Президент Володимир Зеленський заявив у інтерв'ю Cbs News, що українські військові змогли стабілізувати ситуацію на фронті, але ймовірно Росія готується до нового контрнаступу.

Раніше ЗСУ повідомляли, що Росія формує нову військову групу з більш ніж 100 тисяч солдатів. Не виключено, що навесні окупанти спробують здійснити новий наступ.

Треба також зазначити, що у 2024 році існує ймовірність відкриття нового активного фронту.