ISW проаналізував, завдяки чому РФ змогла захопити Авдіївку

Російські окупаційні війська використовують перевагу в повітрі

За даними американського Інституту вивчення війни, російські окупаційні війська тимчасово забезпечили собі перевагу у повітрі та надали підтримку з повітря наземним військам під час наступу на Авдіївку. Це перший такий випадок в Україні.

З початку 2023 року російські збройні сили все більше використовують плануючі бомби. Але в Авдіївці вперше було масове застосування плануючих бомб для підтримки піхотних військ.

Ця здатність Росії наносити масові удари свідчить про те, що українські сили не змогли перешкодити російській авіації в доступі до повітряного простору навколо Авдіївки. Російські сили використали цю перевагу, щоб легше захопити місто.

Затримки з поставками протиповітряної оборони можуть обмежити українські сили. Це може дозволити російським військам повторити повітряну підтримку, яка допомогла їм значно просунутися в Авдіївці.

Обмежена кількість систем протиповітряної оборони та постійні російські удари по тилових містах можуть змусити Україну зробити важкий вибір щодо прикриття ділянок лінії фронту протиповітряною обороною.

Завдяки перевазі в повітрі російські війська можуть більш агресивно просуватися вздовж лінії фронту.

Також було повідомлено, що ЗСУ збили три російські винищувачі. Допомагаючи українським силам відступити з Авдіївки, було використано дефіцитні засоби протиповітряної оборони.

Зі зростанням загрози, українські сили прийшлося залишити Авдіївку, щоб уникнути оточення та зберегти життя і здоров'я військовослужбовців.

Нагадаємо, що російські сили в останній тиждень активно діяли в районі Авдіївки, посилюючи висування своїх військ.

Захисники Третьої окремої штурмової бригади повідомили, що протистоять значно переважаючим силам противника. Проти них воювали близько 15 тисяч окупантів.

Читайте також:

  • Військовий пояснив, чому ЗСУ вийшли з Авдіївки
  • Зеленський оцінив втрати ЗСУ в Авдіївці
  • Третя штурмова показала наслідки боїв за Авдіївку (відео)
  • Авдіївка в окупації. Путін вдарив вітальну телеграму