Італія планує відновити ядерну енергетику - FT

Планування відновлення ядерної енергетики в Італії
Планування відновлення ядерної енергетики в Італії

Уряд Італії прагне відновити ядерну енергетику

Уряд Італії на чолі з Джорджією Мелоні хоче відродити ядерну енергетику в країні з метою зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу. Зараз в країні немає атомних електростанцій вже більш як 30 років, повідомляє Financial Times.

Як зазначає видання, італійська влада планує прийняти законодавство, яке дозволить інвестувати у малі модульні ядерні реакції. Інфраструктура для цього має бути готовою до експлуатації протягом 10 років.

Міністерство навколишнього середовища та енергетичної безпеки твердить, що ядерна енергетика до 2050 року має забезпечувати не менше 11% від загального обсягу електроенергії в країні. З метою забезпечення постійного постачання чистої енергії, уряд Італії пропонує встановити квоту на використання ядерної енергії.

Розробники плану підкреслюють, що відновлювані джерела енергії, такі як сонячна і вітрова, не зможуть забезпечити необхідний рівень безпеки.

Financial Times нагадує, що в 1960-1970-х роках Італія збудувала чотири атомні електростанції і планувала розширення ядерної потужності. Проте після аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 році більшість італійців проголосували за припинення урядових субсидій на розвиток нових реакторів. Остання атомна електростанція в Італії закрита в 1990 році.

Колишній прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі намагався відновити ядерну енергетику, прийнявши відповідний закон і підписавши контракти на будівництво нових реакторів. Однак у 2011 році 90% італійців висловилися проти таких планів на референдумі.

Сучасні опитування свідчать, що 37% громадян Італії вважають ядерну енергетику корисною для країни за умови, що вона буде безпечною. У той же час 25% висловлюють категоричний протест проти відновлення ядерної програми через питання безпеки.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також