Кабмін дозволив військовим утилізувати боєприпаси прямо на місцях розмінування

Утилізація боєприпасів військовими на місцях розмінування
Утилізація боєприпасів військовими на місцях розмінування

Уряд дозволив утилізацію боєприпасів і вибухонебезпечних предметів на місці розмінування за допомогою мобільних комплексів. Зазначається, що це дасть змогу отримати продукти переробки, які можна використати для потреб Сил оборони. Зміни до Порядку утилізації ракет, боєприпасів і вибухових речовин затверджено на засіданні уряду. Внесені зміни запроваджують правовий механізм переробки небезпечних та непридатних боєприпасів безпосередньо на місцях проведення робіт з розмінування, - заявив міністр оборони Рустем Умєров.

Утилізацію здійснюватимуть військові частини, визначені Міністерством оборони. Боєприпаси та вибухонебезпечні предмети утилізовуватимуть методом спалювання, ультразвукового дроблення, виплавлення та випалювання вибухових речовин з корпусів боєприпасів. Це дозволить отримати продукти утилізації, які можуть бути використані для потреб Сил оборони.

За приблизними підрахунками, у зоні бойових дій не спрацьовує до 20% снарядів та інших боєприпасів. Нагадаємо, якщо очищувати українську землю після закінчення війни традиційними методами розмінування, то на це може піти сто років. Інноваційні методи могли б значно спростити та пришвидшити цю процедуру. Інноваційні методи могли б значно спростити та пришвидшити цю процедуру. Платформа штучного інтелекту буде використовувати нові методи розмінування та радитиме, як ефективно очистити конкретну територію України від мін.

Читайте також