Кадровий дефіцит. Для росту економіки Україні бракує мільйонів працівників

Група людей шукає роботу
Група людей шукає роботу

Тетяна Бережна, заступниця міністра економіки, заявила, що для забезпечення щорічного зростання ВВП на 7% до 2030 року Україні потрібно ще 4,5 мільйона працівників. Вона наголосила на проблемі кадрового дефіциту та структурного безробіття, спричинених війною, виїздом українців за кордон та внутрішньою міграцією. Офіційний ринок праці зменшився з 11,5 млн працівників у 2021 році до 9 млн у 2023 році.

За попередніми розрахунками, для того, щоб забезпечити щорічне зростання ВПП до 2030 року на 7% нам потрібно 4,5 мільйона працівників додатково

Олексій Соболев, перший заступник міністра, заявив, що ВВП зросло на 4,1% за шість місяців, і очікується зростання на рівні 3,5% за рік. Він також зазначив, що прогнозні макропоказники на наступні роки враховують безпекові та інші фактори.

Журналісти Bloomberg звернули увагу на дефіцит робочої сили в Україні, який, за їхніми оцінками, матиме негативний вплив на економіку країни.

Заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак вважає, що для вирішення проблеми дефіциту робочих місць українська держава повинна працевлаштовувати внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та працездатних інвалідів.

Читайте також