Як отримати Шенгенську візу українцю у 2024 році

Ще десять років тому мандрувати світом чи Європою було складно, а вже сьогодні багато європейців можуть подорожувати за безвізом. 

Якщо йдеться саме про просто мандрівку Європою, то один із найвдаліших варіантів, звісно, є Шенген. Утім, його отримати, ще й швидко, вдасться не всім. Для отримання Шенгену потрібно пройти цілу низку різних процедур. Лише тоді можна говорити, 

як швидко можна отримати шенгенську візу. 

Як швидко отримати шенгенську візу: що це таке? 

Шенгенська зона — це особлива область, що включає 26 європейських країн, у якій діє вільне пересування без паспортного контролю на внутрішніх кордонах. Вона була створена на основі угоди Шенген, підписаної 1985 року в Шенгені, Люксембург. 

Серед країн, що входять до Шенгенської зони, є більшість країн Європейського Союзу, а також кілька приєднаних країн. Вони до списку країн ЄС не входять, але для них діють правила Шенгену. 

як швидко отримати шенгенську візу

Шенгенська віза — це віза, що дає змогу в'їжджати, виїжджати і пересуватися територією Шенгенської зони протягом певного періоду часу (зазвичай до 90 днів за 180-денний період). 

Шенгенська віза буває одноразовою, дворазовою або багаторазовою, залежно від цілей і терміну перебування, інших умов, встановлених консульством або посольством, що видає візу. Отримання Шенгенської візи зазвичай вимагає надання:

  • документів, що підтверджують мету поїздки;

  • фінансову спроможність;

  • медичну страховку;

  • інші документи відповідно до вимог консульства або посольства країни Шенгенської зони, до якої планується в'їзд.

Тому питання, як швидко зробити шенгенську візу, не таке вже й просте. 

Як можна отримати шенгенську візу?

Шенгенська віза може бути отримана громадянами країн, що не входять до Шенгенської зони, якщо вони планують відвідати одну або кілька країн цієї зони з туристичною, діловою, медичною, культурною або іншою метою. Тобто є деякі "лазівки". Утім, отримання візи не гарантоване і залежить від низки чинників:

  • мета поїздки; 

  • фінансовий стан; 

  • подальші цілі.

Загалом, кандидати на отримання Шенгенської візи мають звертатися до консульства чи посольства тієї країни Шенгенської зони, яку вони збираються відвідати насамперед або провести більшу частину часу. Наприклад, якщо планується поїздка в Італію, то заявнику слід звернутися в італійське консульство або відповідне посольство у своїй країні.

Загалом, для отримання Шенгенської візи, заявник має надати документи:

  1. Заповнену та підписану анкету на візу.

  2. Паспорт, дійсний щонайменше протягом трьох місяців після передбачуваної дати закінчення поїздки.

  3. Фотографії, що відповідають вимогам консульства.

  4. Підтвердження бронювання готелю або іншого місця проживання.

  5. Квитки на зворотний шлях або докази фінансової спроможності оплатити зворотний квиток.

  6. Медична страховка. 

  7. Документи, що підтверджують мету поїздки (запрошення на конференцію, туристичний маршрут, лист від роботодавця про ділову поїздку та подібні причини). 

Консульство обраної країни може запросити додаткові документи. Усе залежить від конкретних обставин і вимог країни.

Після цього консульство або посольство розглядає кожну заяву індивідуально, і рішення про видачу візи ухвалюють на основі відповідності заявника вимогам і критеріям. Це і є пряма відповідь, як відкрити шенген візу. 

Як оформити візу шенген: кілька нюансів, чому можна отримати відмову?

Утім, навіть якщо дуже постаратися, можна отримати відмову в Шенгені. На це може бути й кілька причин.

як швидко отримати шенгенську візу

Основні обґрунтування:

  1. Недостатньо фінансових коштів. Якщо консульство вважає, що заявник не володіє достатніми фінансовими коштами для покриття витрат на перебування в Шенгенській зоні, включно з проживанням, харчуванням, транспортом та іншими витратами, то йому можуть відмовити. 

  2. Недостовірна інформація. Якщо надана інформація або документи заявника виявилися недостовірними, суперечливими або підробленими, йому візу не дадуть. 

  3. Мета поїздки непереконлива. Якщо консульство сумнівається в істинній меті поїздки заявника або вважає, що мета поїздки не відповідає встановленим правилам або критеріям, то точно буде відмова. 

  4. Недостатня кількість документів. Якщо заявник не надав усіх необхідних документів або не відповідає вимогам щодо подання заяви на візу, теж не минути відмови. 

  5. Порушення візового режиму в минулому. Якщо заявник раніше порушував візові правила або має відмітки про невиконання умов візи в Шенгенській зоні, то йому відмовлять. 

  6. Відсутність медичної страховки. Якщо заявник не надав доказів наявності медичної страховки, необхідної для покриття медичних витрат під час перебування в Шенгенській зоні, йому відмовлять. 

При цьому можуть бути й інші причини, чому можна отримати відмову.