Як отримати візу в Болгарію українцю у 2024 році

Болгарія завжди була досить вдалою країною для міграції. Багато європейців та українців мігрують до Болгарії та залишаються там не тільки для працевлаштування, але й для постійного проживання. 

Актуальним залишається питання, як зробити візу в Болгарію навіть в непростих умовах війни в Україні. В цілому питання Болгарія як отримати візу мало в чому змінилось. Тобто процедура майже не змінилась, але є кілька нюансів, які також потрібно враховувати. 

Як оформити візу в Болгарію?

Почнемо з того, що з початку війни в Україні, чимало українців опинились саме в Болгарії. Вони отримали спеціальний статус, проте сама процедура як отримати візу в Болгарію не змінилась. Тобто деякі додаткові умови для проживання для українців зʼявились, а ось як отримати візу у Болгарію, питання загальне. Такі ж умови, як отримати туристичну візу в Болгарію.  Как оформити візу в Болгарію Переваги міграції до Болгарії:

  1. Болгарія є членом Європейського союзу і має стабільну економіку. 

  2. Болгарія відома своєю багатою культурною спадщиною, архітектурою і прекрасними пейзажами. 

  3. Болгарія надає доступну медичну допомогу та освіту.

  4. Загалом, Болгарія вважається безпечною країною з досить високим рівнем якості життя.

  5. Житло в Болгарії може бути більш доступним у порівнянні з іншими країнами Європейського союзу, що робить її привабливим місцем для придбання власної нерухомості.

Болгарія має приємний клімат, з теплим літом і помірною зимою, що приваблює багатьох мігрантів, особливо тих, хто шукає відпочинок у сонячних місцях.

Пару слів варто сказати про те, які взагалі існують візи для туризму, роботи чи життя у Болгарії.

Ось кілька основних типів віз, які можна отримати в Болгарії:

  1. Туристична віза. Ця віза призначена для тимчасового відвідування Болгарії для відпочинку, туризму.

  2. Віза для відвідування родичів. Ця віза надається для відвідування родичів, які проживають в Болгарії, і дозволяє тривале перебування в країні.

  3. Робоча віза. Ця віза призначена для іноземців, які планують працювати в Болгарії.

  4. Віза для навчання. Ця віза надається іноземцям, які планують отримати освіту в Болгарії.

  5. Віза для сімейного об'єднання. Ця віза надається членам родини громадян Болгарії або інших країн ЄС для перебування в Болгарії разом з родичами.

  6. Віза для медичного лікування. 

  7. Транзитна віза. Ця віза надається для транзитного пропуску через територію Болгарії.

Крім таких популярних віз існує й чимало інших видів віз. 

Як отримати візу в Болгарії? 

Отримання візи в Болгарію може залежати від типу візи та країни, з якої подаєте заявку. Тобто на початку вже є свої нюанси.  Болгарія як вибрати візу Основний процес отримання візи: 

  1. Визначення типу візи. Це один з головних критеріїв перед оформленням документів на візу. 

  2. Заповнення заяви. Далі потрібно заповнити заяви та відправити його до консульства або посольства Болгарії в іншій країні.

  3. Збір необхідних документів. Залежно від типу візи можуть знадобитися різні документи, як паспорт, фотографії, запрошення відповідного болгарського або міжнародного партнера, докази фінансової стабільності. 

  4. Оплата візового збору. 

  5. Подання заяви. Після цього можна подати заявку на візу до консульської установи або посольства Болгарії. З України подати ці документи не можна. Тому потрібно обрати будь-яку іншу країну. 

Після подання заявки доведеться зачекати на рішення щодо візи. Час очікування може бути досить різний.  

Після отримання візи можна в'їхати в Болгарію у зазначений період часу та згідно з метою візиту.

Проблеми, які можуть виникнути під час оформлення візи в Болгарію? 

Під час отримання візи до Болгарії можуть виникнути різні проблеми. Вони загалом можуть ускладнити процес отримання візи чи вʼїзду до Болгарії. 

Що може статися:

  1. Неповні або неправильно відкладені документи. Якщо документи не відповідають вимогам консульства або посольства Болгарії, це може призвести до відмови в візі. Саме тому важливо перевірити всі документи на наявність інформації та правильність заповнення.

  1. Недостатні фінансові гарантії. Якщо українець не може довести, що у нього достатньо фінансів для покриття витрат під час перебування в Болгарії, консульська установа може відмовити у візі.

  2. Відсутність медичного страхування: Бажано мати медичне страхування на випадок непередбачених обставин під час перебування в Болгарії. Його відсутність може бути причиною відмови в візі.

  3. Якщо консульська установа має підозри щодо наміру повернутися до країни походження після закінчення терміну візи, це може також призвести до відмови у візі.

  4. Неясна мета візиту.

  5. Попередні порушення візового режиму. Якщо є порушення візового режиму або інші проблеми з міграційною історією, це може ускладнити процес отримання візи.

Якщо виникають проблеми під час отримання візи, важливо швидко реагувати на ситуацію та надавати всі необхідні документи.