Як правильно скласти трудовий договір між працівником та роботодавцем

Як правильно скласти трудовой договір?
Як правильно скласти трудовой договір?

Трудовий договір є тією основою, яка має бути для працівника та роботодавця. Він забезпечує правничий та обов'язки сторін. Втім, кожному учаснику трудових відносин слід розуміти, як правильно скласти трудовий договір. Адже від нього залежить, як просто вирішуватимуть спірні питання.

Також знати, як скласти договір між працівником та роботодавцем, повинен кожен працівник, у якого поки що немає досвіду. Тоді він не переживатиме, що його обдурять. Знати, як скласти договір на роботу, слід і досвідченому працівникові, який стикався зі складностями взаєморозуміння працівника та роботодавця.

Як укласти договір найму на роботу?

Розбираючись, як скласти трудовий договір з фізичною особою або іншим типом роботодавця, слід розуміти, як багато такий договір означає. Особливо із фізичною особою. Перше, що треба знати, трудовий договір є обов'язковою умовою. Тому знати, трудовий договір як скласти, таки обов'язково теж.

що таке трудовий договір

Трудовий договір в Україні — це угода між працівником та роботодавцем, яка визначає умови праці, права та обов'язки сторін. Він регулюється Кодексом законів про працю України (КЗпП) та іншими нормативними актами. Інакше влаштуватися працювати не вдасться.

Ось основні аспекти укладання трудового договору:

  1. Основні аспекти трудового договору. Форма та зміст договору: трудовий договір має бути оформлений у письмовій формі. Це є обов'язковою вимогою для всіх трудових відносин в Україні. У договорі мають бути зазначені: прізвище, ім'я, по батькові сторін (працівника та роботодавця), місце роботи (назва підприємства чи установи, посада), трудова функція (опис обов'язків працівника), дата початку роботи та, за необхідності, термін дії договору (якщо договір терміновий). Не зайвим буде вказати розмір зарплати, режим роботи та умови праці.

  2. Типи трудових договорів. Безстроковий трудовий договір: укладається на невизначений термін і продовжує діяти доти, доки одна із сторін не вирішить його розірвати відповідно до законодавства. Терміновий трудовий договір: укладається певний термін, який може перевищувати 5 років. Такий договір може бути укладений для виконання конкретної роботи або заміщення працівника, що тимчасово відсутня.

  3. Права та обов'язки сторін. Роботодавець зобов'язаний забезпечити працівникові безпечні та здорові умови праці, виплачувати заробітну плату у встановлений термін, забезпечувати соціальні гарантії та дотримуватись усіх умов трудового договору. Працівник зобов'язаний виконувати свої трудові функції, дотримуватися внутрішнього трудового розпорядку, дбайливо ставитися до майна роботодавця та виконувати інші зобов'язання, передбачені трудовим договором та трудовим законодавством.

Є й період випробувального терміну. Трудовий договір може включати умову про випробувальний термін, який має бути встановлений у письмовій формі та не перевищувати 3 місяців (або 6 місяців для певних категорій працівників).

що особливого у трудовому договорі

Щодо зміни та розірвання договору, то трудовий договір може бути змінений за згодою сторін, якщо це не порушує трудове законодавство. Розірвання трудового договору можливе з ініціативи роботодавця або працівника з дотриманням встановлених строків повідомлення та відповідно до законодавства (наприклад, повідомлення за 2 тижні при звільненні за власним бажанням, за 3 дні при розірванні договору під час випробувального терміну тощо).

як правильно скласти трудовий договір

Кілька слів варто сказати про особливі умови, які можуть бути у трудовому договорі. Трудовий договір може містити додаткові умови, які відповідають законодавству та індивідуальним потребам сторін, такі як конфіденційність, неконкуренція, умови підвищення кваліфікації.

Як правильно скласти трудовий договір?

Трудовий договір в Україні — це ключовий документ, який визначає правила трудових відносин між працівником та роботодавцем. Він забезпечує правничий та обов'язки сторін, і навіть встановлює умови праці та оплати. Оформлення трудового договору в письмовій формі є обов'язковим, та його умови повинні відповідати трудовому законодавству України.

що має бути у трудовому договорі

Для початку варто визначити форму та структуру договору. Трудовий договір має бути укладений у письмовій формі. Він може бути укладений як на невизначений термін (безстроковий), так і на певний термін (терміновий), якщо передбачено законодавством.

Далі у договорі точно мають бути зазначені дані сторін. Роботодавець має вказати назву підприємства, юридичну адресу, ПІБ (для фізичних осіб-підприємців) та його посаду. Працівник зазначає ПІБ, паспортні дані, адресу проживання. Додатково потрібно вказати конкретне місце роботи, наприклад назву підприємства, підрозділ або офіс.

Що ще потрібно зазначити:

  1. Вкажіть посаду працівника та опис основних обов'язків, пов'язаних із цією посадою. Це може бути зазначено у вигляді короткого списку або детальнішого опису.

  2. Вкажіть дату, з якої працівник почне виконувати свої трудові обов'язки.

  3. Визначте умови праці. Робочий час: вкажіть режим роботи, робочі дні, годинник, перерви. Випробовувальний термін: якщо можна застосувати, вкажіть його тривалість.

  4. Вкажіть розмір заробітної плати. Опишіть розмір заробітної плати, частоту виплат (наприклад, щомісячно), можливі надбавки та премії. Вкажіть, як відбуватиметься розрахунок та виплата заробітної плати.

  5. Опишіть соціальні гарантії та пільги. Вкажіть умови надання відпустки, медичного страхування, інших соціальних гарантій та пільг.

  6. У самому договорі мають бути прописані умови розірвання договору. Тобто мають бути описані умови, за яких трудовий договір може бути змінений або розірваний, включаючи повідомлення та строки. Можна зазначити і додаткові умови. Ця функція вноситься за потребою.

що варто вказати у трудовому договорі

Такий договір слід ретельно перечитати, а вже потім підписувати.

Під час укладання трудового договору в Україні важливо враховувати всі вимоги трудового законодавства та чітко прописати всі умови роботи, щоб захистити права як роботодавця, так і працівника. Документ має бути підписаний обома сторонами та зберігатися в обох сторін протягом усього терміну дії трудових відносин.

Читайте також