Карта побуту, фінансування, проживання: українців у Польщі чекає низка змін після 30 червня

Карта побуту, фінансування, проживання: українців у Польщі чекає низка змін після 30 червня

Зміни, які чекають на українських біженців у Польщі після 30 червня

Вже понад рік Польща залишається одним із центральних місць для українців, які шукають притулку від російської агресії. Українці отримують велику підтримку від польської влади та суспільства, у тому числі житло, роботу і медичну допомогу. Однак незабаром умови перебування українців у Польщі можуть змінитися.

З 30 червня 2023 року вступають в силу нові правила, які можуть вплинути на статус та можливості багатьох українських біженців. Польський уряд опублікував проект змін до Закону "Про допомогу громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на її території". Цей законопроект буде розглядатися в Сеймі після міжвідомчих та громадських консультацій.

"Виходячи з нього, легальне перебування громадян України у Польщі буде продовжено до 30 вересня 2025 року. У той же час, з 2025 року можна буде змінити статус поточного тимчасового захисту на дозвіл на тимчасове проживання строком на 3 роки", - зазначено у статті.

Зміни передбачають спрощений порядок подання заяв на отримання "картки тимчасового побуту" для осіб зі статусом UKR. Також будуть зроблені зміни щодо вимог до громадян України з PESEL UKR, які подадуть заяви на отримання карток побуту. Буде збільшено вік, з якого не вимагатиметься особиста присутність при поданні заяви на присвоєння номера PESEL. Також буде введено обов'язок збору відбитків пальців у базу PESEL UKR від дітей віком 6 років.

Крім цього, зміни стосуються також надання допомоги біженцям. Скасовується фінансова підтримка у вигляді компенсації за надання притулку біженцям. Також будуть змінені правила участі у витратах на проживання та харчування у центрах розміщення біженців. Буде скасовано виплату одноразової грошової допомоги біженцям з України.

Загалом, зміни стосуються різних аспектів життя українських біженців у Польщі, включаючи процес легалізації, надання допомоги і правила працевлаштування. Ці зміни мають на меті врегулювати питання перебування українців у Польщі та забезпечити їм відповідні права та соціальний захист.

Читайте також: