Катар погрожує влаштувати світову енергетичну кризу

Влада Катару загрожує створити глобальний дефіцит газу у відповідь на обстріли Гази. Емір Тамім ібн Хамад Аль Тані пообіцяв зупинити поставки газу, повідомляє "Главком".

Війна ХАМАСу проти Ізраїлю може призвести до змін на світовому ринку нафти та газу. Європа, зокрема, постраждає найбільше, а США отримають додаткові прибутки.

У Німеччині Вільна демократична партія заявила, що купувати газ у країнах, які підтримують тероризм, не можна. "Майбутні енергетичні партнерства мають існувати лише з партнерами, які визнають право Ізраїлю на існування і не борються з цим", - йдеться у заяві партії.

Після заяв Катару ціни на газ на біржах вперше з березня цього року перевищують позначку у $600 за 1 тисячу кубічних метрів і продовжують зростати. Запаси газу у підземних сховищах ЄС заповнені майже на 97%. Цього зими у європейців не повинно бути проблем.

У листопаді 2022 року влада Катару загрожувала припинити постачання скрапленого природного газу до держав Європи при введенні стелі цін на російські енергоносії. У жовтні 2022 року Катар попереджав ЄС про спроби припинити імпорт російського газу, але сам не вживав жодних заходів.

Напередодні, 2 травня, з Сектора Гази було випущено приблизно 25 ракет по території Ізраїлю, повідомляв The Jerusalem Post. Дві з них були націлені на місто Сдерот, а чотири були перехоплені. Ще 16 ракет впали на відкритій місцевості. Унаслідок цього нападу постраждали щонайменше сім людей.