Керівнику морського порту «Чорноморськ» намагалися дати 12 млн гривень хабаря

Правоохоронці викрили спробу надати хабар виконувачу обов'язків директора держпідприємства

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що правоохоронці викрили спробу надати 12 млн гривень хабаря виконувачу обов'язків директора державного підприємства "Міжнародний торговельний порт "Чорноморськ". Злочин був скоєний за ухвалення рішення в інтересах приватної компанії.

Підозру в пропозиції й обіцянці хабаря за здійснення впливу на прийняття рішення керівником порту отримали троє осіб, зокрема начальник служби правового забезпечення ДП "МТП "Чорноморськ", колишній позаштатний радник директора ДП "МТП "Чорноморськ" і директор приватного підприємства.

Укладений договір оренди нерухомого майна

Предметом ділової справи є договір оренди нерухомого майна, який укладений між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області і приватним товариством "Європіан Агро Інвестмент Юкрейн". Згідно з цим договором, приватне товариство орендувало державне майно відповідної площі для навантажувально-розвантажувальних робіт.

Пропонували хабар за здійснення впливу на керівника порту

У жовтні 2020 року посадовець і колишній позаштатний радник запропонували директорці приватного підприємства надати хабар за здійснення впливу на керівника порту для забезпечення укладення договору про відступлення права вимоги на приватне підприємство. Ці гроші мали бути перераховані на рахунок іншого приватного товариства, директором якого була залучена до цього злочину. Планувалося, що цей платіж буде здійснений під виглядом фінансово-господарської операції.

Інші випадки корупції

На додаток до цього, були виявлені ще декілька випадків корупції. В Сумській облраді були викриті два депутати, які пропонували хабар за "пролобіювання" об'єднання медзакладів і погодження кандидатури очільника. Також, на Тернопільщині було затримано депутата облради, який вимагав хабар за виділення матеріальної допомоги для поранених бійців Сил оборони.