Київ просив США про удари Atacms по авіабазах РФ, але цілі змінилися – Reuters

Удари Atacms по авіабазах РФ
Удари Atacms по авіабазах РФ

Україна передала США та Великій Британії перелік військових об'єктів на території РФ, які були б вразені західними ракетами. За інформацією джерел, спочатку Україна планувала використати американські балістичні ракети Atacms для ударів по російських авіабазах. Однак Пентагон заявив, що більшість російських літаків, що випускають керовані бомби, розташовані на достатній відстані від контрольованих Україною територій, тому використання Atacms було виключено. Тепер Україна планує вдарити по військових командних та контрольних центрах, складах зброї і палива, а також російських військових скупченнях.

Україна намірена використати ракети Storm Shadow, які були надані Великою Британією, та майже ідентичні їм французькі ракети SCALP. Утім, Велика Британія чекає на дозвіл США для використання Storm Shadow, тоді як Франція вважає, що не потребує такого дозволу для українського використання французьких ракет. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США підтвердив, що США не планують змінювати свою позицію з використання далекобійної зброї Україною проти Росії.

Ллойд Остін, голова Пентагону, пояснив, чому США не дають дозволу на глибокі удари по Росії. Він зазначив, що жодна зброя сама по собі не зможе вирішити хід війни і краще сконцентруватись на допомозі Україні захистити свою територію. Крім того, США можуть дозволити Україні використовувати британські та французькі далекобійні ракети проти Росії, але цей дозвіл не поширюється на американську зброю. Відомо, що Кремль може збільшити гібридні атаки на країни НАТО у відповідь на цей дозвіл.

Читайте також