«Київстар» дізнався, як хакери провернули кібератаку на компанію

Хакери змогли проникнути в систему українського мобільного оператора "Київстар" через обліковий запис одного зі співробітників. Про це повідомив президент компанії Олександр Комаров.

Він зазначив, що ця атака була наслідком компрометації облікового запису співробітника, що дозволило зловмисникам проникнути в систему компанії. Наразі проводиться розслідування щодо цієї кібератаки.

Комаров зазначив, що причина атаки полягає не в технічних проблемах, а в тому, що у будь-якій організації можуть бути люди, які навмисно пошкоджують систему. Він підкреслив, що "Київстар" використовував найсучасніші технології для захисту від кібератак, і дозволив припинити близько 500 атак від початку вторгнення з боку РФ.

Компанія стала жертвою російської хакерської групи "Солнцепек", яка має зв'язок з російською розвідкою. Метою атаки було нанести шкоду телекомунікаційній інфраструктурі країни та викликати негативну реакцію серед українців. Комаров зазначив, що це один з способів ведення війни проти України. У наступній нічі дані голосового зв'язку будуть відновлені.

12 грудня стало відомо про масштабну атаку хакерів на мережу "Київстар", яка спричинила збій у роботі оператора. Відповідальність за цю атаку взяли на себе російські хакери з групи "Солнцепек". В результаті атаки було пошкоджено внутрішню мережеву інфраструктуру компанії, яка має значення не тільки для абонентів, але й для ЗСУ.