Кількість загиблих цивільних в Україні у травні була найбільшою за рік – ООН

Кількість загиблих цивільних в Україні у травні була найбільшою за рік – ООН

Російські удари весною призвели до жертв і руйнувань в Україні - ООН

У доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, підготовленій Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, зазначено, що посилення російських ударів у березні, квітні й травні призвело до значних жертв серед цивільного населення і завдало суттєвих збитків цивільному майну і цивільній інфраструктурі України.

У травні кількість жертв серед цивільного населення була найбільшою за майже рік, бої атаки РФ цієї весни принесли жахливі втрати цивільному населенню, особливо в Харкові та Харківській області. Безперервні атаки призвели до трагічної загибелі людей, вимушеного переміщення населення та руйнування будинків і підприємств

За даними ООН, у період з 1 березня по 31 травня 2024 року через дії Росії загинули щонайменше 436 цивільних, а 1760 були поранені.

Згідно з доповіддю ООН, серед основних причин значної шкоди цивільному населенню визначено використання військами РФ потужних авіаційних бомб і ракет у населених пунктах, а також щонайменше п'ять інцидентів російських послідовних атак у те саме місце протягом короткого інтервалу часу («подвійні атаки»), що спричинили численні жертви серед рятівників.

ООН також повідомила, що російські збройні сили розпочали найбільшу з зими 2022-2023 років кампанію атак на енергетичну інфраструктуру України, що призвело до жертв серед цивільного населення і перебоїв в електропостачанні для мільйонів людей по всій країні.

Кількість загиблих серед цивільного населення в травні зросла на 31% порівняно з квітнем і є найвищою з червня 2023 року.

Читайте також: