Кислиця в ООН пояснив мету провокації армії РФ на Запорізькій ЗАЕС

Представник України при ООН Сергій Кислиця повідомив, що російська армія систематично обстрілює об'єкти Запорізької АЕС з метою звинуватити Україну.

На засіданні Ради Безпеки ООН дипломат назвав обстріли, що сталися 7 та 9 квітня, частинами "добре спланованої операції під чужим прапором з боку Російської Федерації". Мета РФ - засудити Україну за атаки та виключити питання деокупації з порядку денного.

"З цією метою росіяни хочуть "згодувати світу" версію про те, що ядерні реактори, захист яких був спроектований таким чином, щоб витримувати найсильніші удари, були атаковані малопотужними безпілотниками ближнього радіусу дії FPV-блоками. Ця розгорнута РФ дезінформаційна кампанія, є також спробою інструменталізувати саму присутність МАГАТЕ в пропагандистських цілях", - сказав Кислиця.

Крім того, за словами посла України, через дії Росії на ЗАЕС були порушені всі сім "невід'ємних стовпів МАГАТЕ з ядерної та фізичної ядерної безпеки", а також більшість з п'яти принципів, що сприяють забезпеченню безпеки на станції.

Кислиця зауважив, що Росія мілітаризує станцію та окуповані території, використовуючи їх як прикриття для артилерійських ударів на протилежному березі Дніпра.

Посол зазначив, що обстріли регулярно призводять до втрати електроенергії за межами станції, а також перелік порушень з боку Росії включає встановлення мін, блокування доступу та незабезпечення технічного обслуговування.

"У зв'язку з ситуацією, що склалася, Україна підтверджує, що єдиним виходом з нинішньої "дуже хиткої" ситуації є повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС і прилеглих територій. Це є ключовою передумовою для відновлення не лише ядерної безпеки, але й поваги до міжнародного права. Повернення станції під повний контроль України є єдиною гарантією ядерної та радіаційної безпеки", - сказав Кислиця.

Представник України закликав міжнародну спільноту засудити російські провокації та долучитися до відновлення ядерної та радіаційної безпеки.

Він також закликав усіх партнерів підсилити тиск на Росію, зокрема шляхом запровадження санкцій проти сектору атомної енергетики.

Джерело: РБК-Україна