Китай планує відправити місію на Марс: стало відомо деталі

Астронавтика, космічні дослідження, Марс, Китай
Астронавтика, космічні дослідження, Марс, Китай

Китай планує запустити місію Tianwen-3 для отримання зразків з Марса

Китай планує запустити свою місію Tianwen-3, яка передбачає отримання зразків з Марса і доставку їх на Землю, у 2028 році. Про це повідомляє SpaceNews.

Лю Цзічжун, головний конструктор Tianwen-3, поділився оновленими деталями місії на міжнародній конференції з дослідження глибокого космосу (Tiandu) у провінції Аньхой, Китай.

Tianwen-3 складатиметься з двох запусків з Землі, кожний з яких буде використовувати ракету Long March 5, посадковий апарат, апарат для підйому, орбітальний і зворотний модуль. Технологія посадки буде аналогічною до посадки марсохода Tianwen-1.

Місія також може включати вертоліт і шестиногого робота для збору зразків з далеких місць на Марсі.

Раніше цього року Сунь Цзечжоу, старший інженер Китайської академії космічних технологій (CAST), повідомив державним ЗМІ, що робота над Tianwen-3 майже завершена і запуск планують на 2030 рік.

Графік місії був визначений між 2028 і 2030 роками, оскільки оптимальні вікна запуску для Марса відкриваються кожні 26 місяців на кілька тижнів.

Наголошується, що NASA також займається складнішою місією повернення зразків з Марса. Проте, програма зазнала переоцінки через очікувані фінансові витрати. В даний час проводяться дослідження для пошуку швидших і дешевших концепцій доставки зразків наземі.

Читайте також