Китай прагне увійти до клубу головних ядерних держав - аналіз експерта

Китай хоче стати членом клубу країн-ядерних держав
Китай хоче стати членом клубу країн-ядерних держав

Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати готові до перемовин з Росією, Китаєм і Північною Кореєю з метою зменшення ядерної загрози. Китай вже довгий час прагне бути однією з найбільших ядерних держав і ці переговори є однією з його цілей.

Про це повідомив китаїст, політолог і сходознавець із Лейпцизького університету в Німеччині Олексій Чигадаєв у інтерв'ю телеканалу FREEДOM.

"Дійсно, це головна мета Китаю, тому вони зростають свій ядерний потенціал упродовж останніх кількох років. Володіння ядерними ракетами дозволяє вступити до клубу ядерних держав. Китай є однією з таких держав, але він стежить за тим, щоб нарощувати свою частку в світовому ядерному потенціалі. Це також важливо для китайської дипломатії, оскільки це дозволяє говорити з США на рівних. Вони хочуть показати, що вони мають значну кількість ракет, яка зростає з кожним роком. Це може створити певну нервовість, тому ймовірно, що США проведуть перемовини з Китаєм, але це вже буде з наступним президентом", - розповів Чигадаєв.

Він додав, що нарощування ядерного потенціалу Китаєм також відкриває новий канал зв'язку з США.

"Для китайської дипломатії це ще один аргумент для проведення рівних перемовин зі Сполученими Штатами. Володіння значною кількістю ракет і ядерної зброї створює занепокоєння, яке не можна ігнорувати. Ймовірно, США проведуть перемовини з Китаєм, але це вже буде під керівництвом наступного президента", - підсумував Чигадаєв.

Читайте також