Китай відкриває безвізовий режим для громадян п'яти країн. Чи є серед них Україна

З метою підвищення туристичної привабливості після пандемії COVID-19 Китай вирішив дозволити громадянам певних країн перебувати на його території без візи на протязі 15 днів. Зокрема, таку можливість отримають громадяни Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Іспанії та Малайзії. Про це повідомила офіційна представниця МЗС Китаю Мао Нін на брифінгу.

З 1 грудня 2023 року по 30 листопада 2024 року громадяни цих країн зможуть в'їжджати до Китаю без візи з метою бізнесу, туризму, відвідування родичів, друзів або транзитом на строк, не перевищуючий 15 днів. Таке одностороннє рішення Пекіну спрямовано на розвиток ділових зв'язків та туризму між країнами.

Раніше безвізовий режим для 15-денного перебування на території Китаю без віз діяв для громадян Бруней, Японії та Сінгапуру. Але тепер цей перелік розширено, що дозволить ще більшій кількості людей легко в'їжджати до країни для різних цілей.

Зазначене рішення Китаю є тимчасовим проектом, який передбачає період від 2023 до 2024 року. Українці ж продовжують потребувати візи для в'їзду в Китай. Кошти на отримання китайської візи для громадян України становлять 70 доларів, а термін її оформлення – 7 робочих днів. Варто також мати на увазі, що закордонний паспорт повинен бути дійсний не менше 6 місяців на момент в'їзду в аеропорту або отримання візи в посольстві Китаю.

Наступне важливе зауваження стосується торговельних відносин між Україною та Китаєм. У зв'язку з війною, а також блокуванням українських портів у Росії, обсяги торгівлі між двома країнами значно зменшилися. Згідно з даними Держмитслужби України, за підсумками восьми місяців 2023 року товарообіг між Україною та Китаєм склав 8,256 млрд доларів. Це суттєве зниження порівняно з показником в 18,9 млрд доларів за аналогічний період попереднього року. Такі дані розкрив посол України у Китаї Павло Рябікін у своєму інтерв'ю.