Китай "випробовує нас" — Байден на саміті країн QUAD

Байден на саміті країн QUAD
Байден на саміті країн QUAD

Президент США Джо Байден під час саміту групи QUAD повідомив лідерам Австралії, Індії та Японії, що Китай "випробовує нас". Такі коментарі, хоча й ризиковані, не з'явилися в офіційній спільній заяві, яка уникає безпосередньої згадки про Пекін, повідомляє The Guardian.

Байден зробив ці коментарі під час відкриття саміту у Вілмінгтоні разом з прем'єр-міністром Індії, Японії та Австралії. Він зазначив, що Китай продовжує вести себе агресивно і випробовує США та інші країни в регіоні Азії і Тихого океану, включаючи Південно-Китайське море, Східно-Китайське море, Південну Азію та Тайванську протоку.

Хоча слова Байдена були при записаному мікрофоні і мали бути "за зачиненими дверима", вони все одно стали відомі.

Президент США відзначив, що Китай, хоча зосереджений на своїх внутрішніх проблемах, намагається отримати дипломатичний простір для просування своїх інтересів. У той же час Байден підкреслив, що нещодавні зусилля США, спрямовані на зниження напруженості, допомагають запобігти конфліктам.

Після саміту лідери чотирьох країн опублікували спільну заяву, в якій вони не згадують Китай напряму, але висловлюють занепокоєння напруженістю в Східно-Китайському та Південно-Китайському морях. В заяві засуджуються "маневри залякування й примусу" у Південно-Китайському морі, але не вказується, про чиї саме "маневри" йдеться.

Лідери QUAD наголошують на збереженні регіону "вільним і відкритим" і говорять про геополітичні "виклики".

Саміт тіниться президентськими виборами в США, де Байден змагається з колишнім президентом Трампом. Проте Байден і індійський прем'єр Моді запевнили, що QUAD залишиться активною незалежно від політичної ситуації в США.

Джерело: ZN.UA

Читайте також