Китай вперше успішно клонував рідкісний вид тварин

В Китаї клонували тибетських корів на межі вимирання

Науковці в Китаї вперше змогли клонувати тибетських корів, які знаходяться під загрозою вимирання. Для цього вони використовували технологію перенесення ядер соматичних клітин, повідомляє уряд Тибетського автономного району та видання China Daily.

Науковці надали деталі про дослід: спочатку була зібрана вушна тканина тибетських корів, після чого в лабораторії була створена лінія фібробластів. Згодом вони змогли отримати клоновані ембріони, які були перенесені в сурогатних корів. Після повного терміну вагітності вдалося отримати вісім клонованих корів.

«Клоновані ембріони трансплантували в сурогатних корів, і після повного терміну вагітності ми отримали вісім клонованих корів», – розповів Дослідницький інститут тваринництва та ветеринарії Юй Давей.

У майбутньому вчені планують поєднувати технології клонування з традиційними методами розведення худоби. Це дозволить створити досконалу генетичну систему та поліпшити ресурсозбереження та використання ресурсів.

Клонований конь Чжуан Чжуану може стати учасником Олімпіади

Попередньо в Китаї вдалося клонувати кінь, відомий як Чжуан Чжуану, який навіть може стати учасником Олімпіади 2028 року. Клон був отриманий з клітин спортивного жеребця Урсуса, який зазнав численних перемог. Представники компанії, що займалася клонуванням, заявили, що клон точно повторює характеристики оригіналу, але все одно потребує тренувань.

У США клонували коня Пржевальського

Також повідомлено, що у США вченим вдалося клонувати коня Пржевальського, який також знаходиться під загрозою вимирання. Його клон був народжений в зоопарку Сан-Дієго заміського міста Сан-Франциско. Для процесу клонування використали заморожені в 1980 році клітини британського жеребця, який народився в 1975 році.