Китай закрив повітряний простір для лайнерів Boeing та Airbus російських авіакомпаній

Тим авіаперевізникам, які не змогли надати китайській стороні дані щодо зняття реєстрації літаків за кордоном, був закритий повітряний простір.

Китай закрив свій повітряний простір для бортів Boeing та Airbus російських авіаперевізників, зареєстрованих у двох юрисдикціях. Про це з посиланням на китайську владу заявила компанія «Global Link Logistics».

На початку травня керівництво авіакомпаній Китаю попросило всі авіакомпанії (не тільки російські) актуалізувати електронні досьє, в яких містяться дані про літаки, власників авіакомпаній, договорів на наземне обслуговування. Це стандартна процедура, яку безболісно проходять цивілізовані країни.

Російські перевізники, що здійснюють перельоти до Китаю, поновили інформацію. Проте влада Китаю запросила підтверджуючі дані, що імпортні літаки російських компаній офіційно знято з реєстрації за кордоном. Таких документів вони подати не змогли. Тому китайська авіавлада, дотримуючись міжнародного авіазаконодавства, відмовила в польотах на таких лайнерах.

Безумовно, подібна заборона вкрай негативно позначиться на російській економіці і так обтяженій санкціями.