Китай запустив перший з нової серії розвідувальних супутників «Яоган»

Китай запустив супутник Yaogan-42 з метою розвинення своїх можливостей у військовій супутниковій розвідці. Ракета-носій Long March 2D стартувала з космодрому Січан 2 квітня о 18:56. Згідно з оголошенням китайської корпорації аерокосмічної науки і техніки (CASC), запуск відбувся успішно. Спутник Yaogan-42 був назначений на раніше невідому місію.

Супутник вдалося відстежити ескадрильєю космічної оборони Космічних сил США. Висота його орбіти становить близько 500 кілометрів при нахилі 35 градусів.

Як відомо, як сам супутник, так і його ракета-носій Long March 2D були розроблені Шанхайською академією технологій космічних польотів (SAST), яка є частиною CASC.

Ні CASC, ні китайські державні засоби масової інформації не надали жодної інформації щодо засекреченого супутника. У заявах, вони відстали від звичного опису інших супутників серії Yaogan.

Супутники серії Yaogan мають різні цілі використання, такі як топографічна зйомка, оцінка врожайності, метеорологічне прогнозування та інші. Зовнішні спостерігачі вважають, що ці супутники призначені для військових і цивільних потреб.

Зазвичай супутники серії Yaogan розміщуються на низьких навколоземних орбітах. Деякі групи супутників Yaogan забезпечують спостереження за районами, що викликають занепокоєння з точки зору безпеки поблизу Китаю.

У 2023 році Китай також запустив супутник Yaogan-41 на геосинхронну орбіту. Ви можете прочитати підробиці тут. Той супутник був запущений за допомогою ракети Long 5 і був вважається найбільшою робочою ракетою в Китаї.

Раніше глава NASA Білл Нельсон висловив стурбованість щодо місячної програми Китаю та побоюється, що Китай може зайняти найбагатші ресурси Місяця.

Також варто згадати, що компанія Astrobotic успішно доставила корисний вантаж та український прапор на орбіту Місяця за допомогою апарату Peregrine. Завдяки цій місії, вдалося зібрати значну кількість інформації про поверхню Місяця.