Кліматолог пояснив, чому Україна нагрівається удвічі швидше, ніж території південної півкулі

Зображення глобуса з південною півкулею та стрілкою, що вказує на нагрівання України
Зображення глобуса з південною півкулею та стрілкою, що вказує на нагрівання України

Темпи потепління в Арктиці вдвічі швидше, ніж у інших регіонах світу, через вплив основних аграрних і промислових центрів, розташованих у північній півкулі. Забруднення від цих центрів впливає на хмарний покрив. Про це розповів кандидат географічних наук Денис Пішняк, який очолює відділ фізики атмосфери та геокосмосу в Національному науковому антарктичному центрі.

За словами експерта, у південній півкулі, яка переважно покрита океанами, вплив забруднення на хмарний покрив Арктики відсутній. Особливістю північної півкулі є концентрація летких забруднювачів, які впливають на хмарний покрив, через унікальні географічні умови.

Також експерт зазначив, що висота Антарктиди є додатковою причиною нагрівання північної півкулі. Товщина «атмосферного парника» над Антарктидою на третину менша, ніж над Північним Льодовитим океаном в Арктиці.

Раніше прогнозувалося прихід циклону Kirsti, який приніс дощі та прохолоду до України. Також Укргідрометцентр попередив про небезпечні метеорологічні явища, зокрема, грозу та пориви вітру в Києві та області.

Читайте також